Реклама / Ads
0| 3816 |15.01.2019 НОВИНИ

Омбудсманът поиска законодателни промени за цената на водата

.
Мая Манолова
Цената на водата трябва да е обвързано с качеството на услугата и инвестициите във ВиК сектора. Нужни са и ясни мерки за социално подпомагане на лица с ниски доходи. Това са част от мотивите на Мая Манолова, с които се обръща към министрите Петя Аврамова и Бисер Петков, искайки промени в законите.
 

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила предложения за законодателни промени във връзка с цената на водата до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Предложенията идват след проведената в гр. Шумен обществена дискусия за цената на водата в цялата страна, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

 

В писмото до министър Аврамова Манолова настоява за промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните системи /ЗРВКУ/, които да гарантират правата и икономическите интереси на потребителите на ВиК услуги. Позицията на Манолова е, че повишаването на цената на водата трябва да е обвързано с качеството на услугата и инвестициите във ВиК сектора.

 

„Реформата, такава каквато в момента се провежда, се отнася и изчерпва единствено и само до повишаването на цените. Нищо не се променя към по-добро – нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите. За цялата 2017 г. инвестициите са стигнали за обновяване на само 0,5% от цялата водопреносна система, което означава, че цялата може да бъде обновена или рехабилитирана в рамките на 200 г., а загубите от течове са 62%“, посочва омбудсманът.

 

Манолова е изпратила предложения и до социалния министър Бисер Петков за законодателни промени и ясни мерки за социално подпомагане на лица с ниски доходи. Сред предложенията на Манолова са финансова помощ, забрана за прекъсване на водоподаването при неплатени сметки, целева помощ под формата на опрощаване на задължения за вода, социална тарифа – по-ниски цени за социално слаби хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3814 |15.01.2019 Две комисии ще гледат поискания мандат за преговори за F-16 . 1| 5038 |12.01.2019 Поискаха отвод на съдията по делото срещу свидетелите на КТБ . 5| 4152 |11.01.2019 Борисов поиска от Таяни пакета ”Мобилност” да се гледа след евроизборите . 1| 4292 |09.01.2019 По-малко лозунги и повече работа в защита на превозвачите поиска Станишев от правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads