Реклама / Ads
21| 9058 |29.08.2014 НОВИНИ

Омбудсманът пред Фрог: По-добре Искров на почивка, за да не вреди

.
Цялата криза с КТБ е плод на бездействието на институциите, а не на банкова или финансова криза. В България няма банкова криза, има една банка, която беше уголемена с помощта на политици от много правителства, и на която банка по същия начин беше спукан балона поради бездействието на БНБ, заяви пред Фрог нюз омбудсманът Константин Пенчев.
 

В тази история, политическа помоему, се оказа, че има десетки хиляди граждани вложители в банката, които в един момент остават без никаква защита и им се казва по най-циничния начин: Съгласно българското законодателство тази банка се поставя под особен надзор за най-малко 6 месеца. Няма парламент и не може да се направи нищо.

 

На целия този цинизъм пък аз казвам следното: Няма такова българско законодателство. Законът за кредитните институции казва, че когато на една банка е застрашена нейната ликвидност, тогава може да бъде поставена под особен надзор, което не означава, че тя не работи. Тя работи под надзора на квестори и на БНБ, но все пак работи. Има опция банката да спре плащанията изобщо, но това става за определен период от време, а не за 6 месеца. И аз от първия ден казвам следното: ако тази банка има възможност да бъде оздравена, разрешете й отделни операции. Разбирам, хората не могат днес да си изтеглят всичките влогове, но позволете на хората да изтеглят някакви суми. След 2 месеца пълно бездействие, разрешиха една единствена операция – който има влог и задължения към КТБ да може да си прави съответните прихващания, да си погасява кредита с влога. Продължавам да настоявам, че трябва да започнат да се изплащат влоговете на хората в малки суми, за да покажем, че тази банка трябва да работи. Ако тя не заработи, тогава своевременно да се отнемат лицензиите й и да се премине към Фонда за гарантиране на влоговете. Днес чух, че министър Порожанов казва същото. Това нещо можеше да се случи още на 10-15-тия ден от влизането на квесторите, подчертава Пенчев.

 

Щом омбудсманът се намеси и хората излязоха на улицата, ще потръгнат нещата. Но защо трябва по трудния начин да стане, а не по лесния?! Ще се борим докрай, няма да оставим така нещата, категоричен е Пенчев.

 

За почивката на Иван Искров в Анталия, за която Фрог нюз първи писа, омбудсманът лаконично коментира: По-добре Иван Искров да замине на почивка, отколкото да прави разни смущаващи и противоречиви изявления, които още повече объркват хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5363 |28.08.2014 Болярин предлага бойкот на тока . 22| 4734 |28.08.2014 Вигенин:Плевнелиев пред Лавров говори едно, а сега друго . 19| 5504 |28.08.2014 Мерджанов пред Фрог: Не съм изненадан, че Чобанов смени посоката . 7| 5532 |28.08.2014 Г. Лозанов пред Фрог: СЕМ не е взел решение за песента на Криско и Мария Илиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads