Реклама / Ads
2| 3850 |16.02.2020 НОВИНИ

Омбудсманът: Редица затвори са за закриване, условията в психиатриите са още по-лош

.
Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централния софийски затвор, затворническото общежитие в кв. ”Кремиковци” и керамичната фабрика в гр. Враца. Тоалетните са в окаяно състояние, има дървеници и хлебарки, килиите са пренаселени. Положението в психиатриите е дори още по-лошо.
 

Това каза пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

„Сградата на Централен софийски затвор е много стара. Тя е строена преди близо 120 години и не може да бъде поправена. Въпреки че пренаселеността намалява в другите затвори, въпреки че условията се подобряват, тук нещата остават тревожни“, допълни Ковачева.

 

Препоръката да бъде закрит затворът е свързана с необходимостта да се вземе такова решение и да се каже по какъв начин ще бъде решен проблемът. Към днешна дата там има над 600 лишение от свобода, които трябва да бъдат преместени някъде. Според омбудсманът е очевидно, че трябва да бъде построена нова сграда. Състоянието на общежитието в "Кремиковци" и фабриката във Враца са още по-зле, обясни Ковачева.

 

По думите на Ковачева е хубавото, че в годините условията в затворите се подобряват и това дава възможност да се постигнат стандартите от 4 квадратни метра, които изискват европейските институции.

 

Омбудсманът обясни, че са недофинансирани и социалните услуги в затворите. Един социален работник работи с около 100-150 души.

 

Според анализа на Ковачева положението в психиатриите е дори още по-лошо. Там е необходима много сериозна цялостна реформа. Констатирани са лоши материално-битови условия. Липсва достатъчно добра медицинска грижа, поради малкото специалисти. Има места с наистина много лоши условия като Карлуково, Кърджали и д.р. Проблем там има с недостатъчното храна и средства за храна. Менюто като цяло е постно - леща, боб, варива.

 

Психиатриите изпълняват несвойствени социални функции, обясни Ковачева. Там са настанени за повече от година-година и половина хора, които нямат къде да отидат, непотърсени са от близките си, социално слаби, клошари.

 

„Изводът от това е, че трябва да има повече социални услуги, защитени жилища, по-малки къщички. Започва се вече да се строи, но процесът на деинституционализация, включително по отношение на домовете на хора с деменции, е предвиден за 2035 година.“, посочи още Диана Ковачева:

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4010 |15.02.2020 Идва поредица топли дни . 0| 4157 |12.02.2020 Омбудсманът: В социалните домове и затворите условията са фрапиращи . 0| 4256 |09.02.2020 Затвориха Айфеловата кула заради бурята . 4| 4105 |06.02.2020 Наплив от мигранти накара Унгария да затвори временно границата със Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads