Реклама / Ads
9| 6627 |01.12.2016 НОВИНИ

Омбудсманът: Референдумът не е на Слави, а на гражданите

.
Мая Манолова
Споровете за това коя система е по-добра – пропорционалната или мажоритарната, могат да се водят много дълго. На националния референдум обаче гражданите дадоха червен картон на действащата пропорционална система, така няма как тя да не бъде променена.
 
Не е коректно да се говори, че това е референдумът на Слави Трифонов – това е референдумът на българските граждани. Това каза националният омбудсман Мая Манолова.

За първи път има такова мащабно участие на референдум - 3,5 млн. души, и 2/3 от тях – 2,5 млн., гласуваха за смяна на системата. Числото наистина е впечатляващо, няма политическа сила, която да е събрала такава подкрепа, заяви още Манолова пред БНТ.

По думите й в момента наблюдаваме едно тотално нежелание на политиците да се съобразят с волята на гражданите. Референдумът е инструментът, чрез който гражданите участват във властта лично. Опасно е да се отнасяме с пренебрежение към волята на гражданите с аргументи, че те не са били достатъчно информирани или че са профани. До момента в парламента няма никакво действие в посока съобразяване с волята на гражданите Днес например депутатите решиха, че партийната субсидия остава 11 лв. Въпреки щедрите обещания в тази посока, няма и никакви конкретни действия за промяна на избирателната система, подчерта омбудсманът.

Има огромна енергия и очакване у хората политическата система да бъде сменена. Не чух никакви аргументи срещу внесения от мен законопроект, който отразява волята на народа, категорична е Манолова. Всеки знае, че няма съвършена избирателна система, но чак такъв апокалипсис да настане ако се смени системата - това е неубедително поведение на депутатите, подкрепяни от социолози и политолози. Чувала съм подобен плач винаги, когато се прави някаква по-сериозна промяна. В случая статуквото брани позициите си, каза още Мая Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4039 |24.11.2016 Румен Радев: Референдумът наказа високомерието на политиците . 5| 14737 |20.11.2016 Иво Христов: Референдумът ще разчисти политическия дребосък . 1| 5017 |11.11.2016 ЦИК пред Фрог: Референдумът може да се обжалва до 7 дни . 1| 4926 |10.11.2016 Адина Саве за Фрог: Изборите и референдумът се окрадоха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads