Реклама / Ads
0| 5350 |04.05.2007 НОВИНИ

Омбудсманът смъмри топлофикация и енергото, че не защитават личните данни на абонатите си

.
Националният омбудсман Гиньо Ганев в свое становище отправя остра критика към „Топлофикация-София” АД и „Електроразпределение-Столично” АД заради тяхната практика да изпращат на своите абонати сметки-фактури, които не са запечатани в непрозрачни пликове. По този начин се дава възможност за неоторизиран достъп до лични данни на потребителите от страна на трети лица (например
 
Други дружества, предоставящи обществени услуги, като например БТК, се придържат стриктно към тези изисквания и изпращат сметките си до всеки абонат в пощенски пликове.
Омбудсманът на Република България извърши проверка за допуснати нарушения на Закона за защита на личните данни от двете дружествата, свързани с формата и начина на предоставяне на сметките на абонатите, по сигнал на национално представителната работодателска организация „Съюз за стопанска инициатива”.
Според омбудсмана „Топлофикация-София” АД и „Електроразпределение-Столично” АД не са предприели необходимите технически и организационни мерки, за да защитят личните данни на своите абонати от случайно или незаконно унищожаване, от случайна загуба, от неправомерен достъп, изменение или разпространение, както и от други незаконни форми на обработване и предоставяне на тези данни. В становището, изпратено до ръководствата на двете дружества, до министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, до председателя на ДКЕВР Константин Шушулов и до Комисията за защита на личните данни, Гиньо Ганев настоява незабавно да бъде преустановено нарушаването на правата на гражданите и в най-кратък срок да се осигури спазването на всички законови изисквания за предоставяне и защита на личните данни на абонатите, като сметките-данъчни фактури за изразходвана топлинна или електроенергия се изпращат в непрозрачни и запечатани пликове.
Омбудсманът обръща внимание също, че предоставянето на лични данни от сметките-данъчни фактури на трети лица, в т.ч. на представители на етажната собственост, домоуправители и др. без изричното съгласие на индивидуалния потребител представлява грубо погазване на правата на гражданите и е в разрез с конституционните и законови изисквания за защита на личните данни. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 49 |25.04.2024 От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати . 0| 155 |25.04.2024 Ще има ли червен картон за председателя на парламента Росен Желязков? . 0| 196 |25.04.2024 Обачно, температури 12-13 градуса . 2| 2292 |24.04.2024 BBC: Войната в Украйна: САЩ ще изпратят новата помощ веднага, казва Байдън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads