Реклама / Ads
9| 5188 |12.09.2012 НОВИНИ

Омбусманът: Повечето кандидати за ВСС са на предпенсионна възраст

.
Изслушването на кандидатите за ВСС беше пълно. Искам да поздравя народните представители и от управляващата партия, и от опозицията, които бяха много активни, стояха в залата през цялото време и нито един кандидат не беше пренебрегнат. Това заяви пред БНР омбудсманът на Република България Константин Пенчев.
 

"За първи път българският парламент изслушва лица, които ще формират орган, част от който избира парламентът. За мен това е една много важна демократична стъпка. Надявам се тази стъпка да бъде продължена и за в бъдеще с изслушване на други кандидатури на парламента за други важни органи", добави той.

Според него е недопустимо кандидати за бъдещия ВСС да обсъждат назначения или дисциплинарни наказания, наложени от този ВСС: "Назначенията вече са извършени. Хората вече заемат своите места. Уважението към институциите и държавността не позволяват един член на бъдещия кадрови орган на съдебната власт да каже "Аз не одобрявам еди-кой си председател на еди-кой си съд" – това за мен е несериозно."

Пенчев отново потвърди мнението си, че е имало непълнота в процеса по номинациите. Когато не e яснo как са направени, най-достойните, трудно могат да бъдат избрани и при най-прозрачната и ясна процедура, посочи той.

Според него до момента този въпрос е бил неглижиран. "Не беше достатъчно разяснено какво се очаква от членовете на ВСС – говоря не само за парламентарните номинации, говоря и за номинациите от съдебната квота. Те повече са на хора на пенсионна или предпенсионна възраст. По-малко млади хора фигурират като кандидати".

На въпрос дали има опасност в новия ВСС да влязат хора, които са съсипвали съдебната система, омбудсманът отговори: "Като погледнем кандидатурите и от парламента, и от съдебната власт – има такива, които съсипаха съдебната система. Аз се надявам те да не бъдат избрани, да има достатъчно зрялост у тези органи, които избират.".

"Висшият съдебен съвет трябва да преразпредели съдебната карта на България. Да видим кои съдилища трябва да бъдат съкратени или намалени до отделения на друг по-голям съд, за да се направи едно преструктуриране. А работата на политиците е да направят съдебна реформа", каза още Константин Пенчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5995 |11.09.2012 Б. Цеков: Кандидатите за ВСС да отговорят на всички въпроси! . 31| 5796 |10.09.2012 Изпитват кандидатите за ВСС онлайн . 19| 5194 |04.09.2012 Омбусманът: Дори и ангели няма да се справят с реформата във ВСС . 43| 6681 |28.08.2012 Кунева иска изпит за кандидатите за нов ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads