Реклама / Ads
12| 7658 |22.07.2010 НОВИНИ

"Омръзна ми да гасна като крушка" щял да е новият хит на ЕVN

.
Парчето щяло да трогва дори повече от трелите на Веско Маринов, след като мегаавария остави без ток десетки хиляди туристи - от Меден рудник та до Обзор. Курортисти защъкаха по улиците със свещи като в сектантски ритуал.
 
Авария на 110-киловолтов далекопропровод към компанията ЕVN потопи в мрак летовниците на Север от Бургас: Сарафово, Поморие, Ахелой, та чак до Обзор и околоните селища.

За спирането на тока съобщиха първо от ЕВН, който обслужва Югоизточна България, потърпевши са обаче и клиенти на Е.ОН, снабдяваща североизточната част на страната. Проблемите ще продължат до края на съботния ден, когато се очаква аварията да бъде отстранена, информираха от ЕСО днес.

Туристи от страната и чужбина изпаднаха в шок от тъмнината, която още снощи заля улици, квартири, ресторанти и хотели. Дискотеките замряха навсякъде тази нощ; дори джебчиите не успяха да се възползват от предоставената им възможност да тършуват в дълбокия мрак навсякъде. През първия един час в Поморие местното енерго въобще не се беше усетило какво се случва. На разтревожените обаждания от хотелиери дежурният отговор бил: „Още не знаем какво става, но ще оправим аварията до 22:00 часа.” (  репортажът се пише към 23:00 ч, но ток все още няма – б.р.) Спецове твърдят, че при подобни аварии са необходими часове, за да бъдат отстранени, което в най-добрия случай означава в полунощ.

Липсата на ток в Поморие снощи е като чума по време на холера, защото малко преди това на някои места в града няма и вода. Истинско окултно настроение създаваха минувачите по улиците, които осветяваха пътя си с фенерчета, запалки и току-що закупени свещи, с които по-скоро приличаха на участници във великденска процесия, отколокото на курортисти, дошли да купонясват през отпуските си.

Ресторантьорите извиха на умряло от загубите тази вечер. Единствено силният агрегат в центъра на града осигури светлина за блъскащите се колички, около които се тълпяха хора, привлечена от неона като нощни пеперуди.

Соларните лампи се оказаха единственото спасение в мрака
, а лунната пътека освети трасето на маса нудисти, които решиха да уплътнят времето си с нощно къпане.

Подобни грандиозни повреди в разгара на летния сезон се случват не за първи път, спомнят си потърпевши, и в гнева си отправят „благопожелания” към родителката на ЕVН. Компанията намали аварийните екипи, за да реализира икономии, което в случаи като този се оказва фатално.

Практиката обаче показва, че българският гняв е като буря в чаша вода; независимо от загубите, дребният и среден предприемач за пореден път ще преглътне горчивия хап и ще продължи да търпи електрическите шамари на предприятието, което иначе работело „по австрийски”.

В петъчната сутрин половин Поморие и околни селища останаха отново без ток малко след 8 часа. Несебър и Слънчев бряг също се оказаха засегнати от аварията, заради паднал железен стълб, който обаче не бил съоръжение на EVN, оправдават се от компанията. Местни зевзеци предложиха рокпевицата Милена да пусне експресно римейк на парчето "Неам нерви", в който оригиналният текст да се видоизмени на "Омръзна ми да гасна като крушка..." и това да стане химн на EVN. Щял да докосва повече даже от трелите на Веско Маринов.

Плажовете днес видимо се поизпразниха от летовници.
Затова пък магазините в курортния град се пукат по шевовете от напористи клиенти.  Всички бързат да напълнят кошниците с повечко провизии за хапване и пийване, за да бъде "щастието" им пълно довечера, когато, както вещаят слуховете, всички селища от Бургас до Обзор ще се превърнат в огромна дискотека. И така щяло да е до вечерта на 24 юли, когато от компанията обещават да отстранят повредата изцяло и да възстановят нормално подаване на ток, който се оказа повече от лукс през технологичния 21 век.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5666 |18.07.2010 Трайков търсел Котев на пл.”Шуман", след като белгийската полиция спря стачката му . 48| 8058 |14.07.2010 В. Анкова говори за БНТ като отличничка, Ал. Бешков плюе ченгета . 1| 5614 |08.07.2010 Цветанов с акция "Златарите", докато в НС мъдрят новия бюджет . 4| 5985 |07.07.2010 Сциентолози събират лична информация като МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads