Реклама / Ads
9| 4870 |14.05.2013 НОВИНИ

Оневиниха лекарите по случая с "бебето от фризера"

.
Великотърновската окръжна прокуратура е прекратила досъдебно производство по случая, добил известност като "бебето във фризера", поради липса на престъпление, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
 

Бебето е било мъртво и само е "имитирало" жизнена дейност, което е довело и до скандалните разговори между лекарите, обясняват от обвинението.

Скандалът се разрази в края на 2010 година, когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, от парламентарната трибуна цитира разговор между лекари от горнооряховската болница, записани със СРС и ги нарече "убийци".

От думите им в записите ставало ясно, че новородено бебе е оставено в хладилник с биологични отпадъци.

Последваха експертизи, които трябваше да покажат, дали бебето е сложено още живо във фризера. "Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност", съобщи сега Прокуратурата. Оттам следват и разговорите, изнесени от Цветанов, в които лекарите се чудят какво да правят.

През есента на миналата година деветорната съдебно-медицинска експертиза доказа, че плодът е бил мъртвороден и лекарите не са виновни.

"Последващите действия (записването на процеса като аборт, а не като раждане; неизпращането на трупа на бебето за аутопсия) на лицата от медицинския персонал на МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕООД гр. Горна Оряховица не осъществяват от обективна страна състав на престъпление, защото не е съществувал годен предмет, тъй като не се касае за живороден човешки организъм", се казва в съобщението на Прокуратурата.

"Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство, и заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извод, че плодът на свидетелката Б.Т. след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци", казват още от обвинението.

По делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6567 |08.05.2013 Техниката от сигнала на Станишев е използвана по случая "Лара" . 43| 5409 |01.05.2013 Eдвин Сугарев: Не очаквам присъди по случая с подслушванията . 3| 5182 |14.03.2013 Лекарите спират протестите след обещание на здравния министър . 8| 5679 |13.03.2013 Проф. Николай Петров: Ще бъда посредник между лекарите и НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads