Реклама / Ads
2| 5215 |15.12.2009 НОВИНИ

Онкоболна осъди държавата, но не дочака присъдата

.
Върховният административен съд (ВАС) постанови Министерството на здравеопазването да заплати обезщетение от 100 000 лева на онкоболната В.В. заради това държавата в нарушение на задълженията си не е осигурила своевременно диагностика и лечение на пациентката.
 

Окончателната присъда по делото, заведено още през 2007 година, обаче е закъсняла, тъй като пациентката е починала в началото на тази година.

Поради липсата на адекватни реактиви и тестове на В.В. е била поставена погрешна диагноза, а впоследствие е приложена лъчетерапия с апаратура, която не отговаря на съвременните стандарти. Всичко това е довело до развитие на заболяването и появата на метастази и усложнения.

Д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ обяснява, че след първоначално поставената у нас диагноза, В.В. си е направила изследвания в Милано, които са показали съвършено други резултати.

"Оказва се, че диагнозата и съответно лечението на пациентката са сгрешени, но преди това да се разбере, минава много време, което е фатално", посочва Кацаров.

Факт е, че у нас делата с медицинска насоченост често боксуват заради това, че трудно се събират доказателства и лекари отказват да дават експертни становища срещу свои колеги, тъй като това е в разрез с етичния им кодекс.

По този повод Теодора Захариева от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) коментира, че всеки, който се е занимавал със случая, е наясно, че съдебните присъди по-често идват пост фактум, след като пациентите са починали. В такива случаи обезщетенията се получават от близките на пациентите, а в този - то ще отиде у майката на починалата пациентка“, казва Захариева.

През лятото ЦЗПЗ заведе колективен иск срещу здравното министерство от името на жени с рак на гърдата, оставени без лечение. Искът е за доказване на вината на здравното ведомство, което е навредило на пациентите, като не е осигурило медикамента херцептин.

Това дело обаче също е на път да се проточи до безкрайност. След като двама съдии от Софийския градски съд си направиха отвод и след дълго размотаване на третия съдия, в крайна сметка заседанието по делото е насрочено за 15 януари.

На по-късен етап ще бъдат предявени и финансови претенции, като всеки от потърпевшите може да заведе индивидуален иск. Към колективния иск могат да се присъединяват неограничен брой раково болни, на които е отказано лечение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6848 |09.12.2009 Българи осъдиха държавата в Страсбург . 4| 4979 |01.12.2009 Австрия осъди доживот българин . 3| 4767 |26.11.2009 Правосъдие или разширяване - ресорите за Р. Желева . 8| 5045 |22.10.2009 Миглена Тачева: Правосъдието няма да фалира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads