Реклама / Ads
0| 4336 |25.01.2020 НОВИНИ

Онколог: Ново откритие на учените е пробив в борбата срещу рака

.
Д-р Андрей Чорбанов и д-р Красимир Орешков
Откритието на учените от Кардиф може да бъде пробив в борбата срещу рака. Става въпрос за открит нов клон от Т-клетките, нова златна страница.
 

Това заяви пред Нова тв онкологът д-р Красимир Орешков, който заедно с ръководителя на лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология  доц. д-р Андрей Чорбанов  коментираха темата за откритието в медицината.


„Възможности на нови клон от Т-клетките впоследствие ще бъдат обект на много експерименти – на животински модели, а след това и на човешки“, допълни онкологът

По думите му това е универсална клетка, която наистина сканира и открива т.нар. MR рецептор, който е невидим когато човек страда от рак. Този рецептор дава информация на Т-клетките за други такива с различен метаболизъм, като раковите. „Тези Т-клетъчни колоновеунижощават само туморните такива, не и здравите”, каза още д-р Орешков.

 

 „Това не е нов тип клетка. Организмът има една функция с наредени цяла група от защитни механизми, които се справят с ежесекундното появяване на туморни клетки. В някои случаи новообразувани ракови клетки успяват да избегнат имунната защита и да се реализират като на свой ред потискат действието на имунната система”, обясни доц. д-р Андрей Чорбанов.

 

Той коментира и темата с разпространението на коронавируса от Китай. По думите му именно от животинските пазари в Югоизточна Азия идват животинските вируси, които се прехвърлят у хората именно заради начина на живот и здравната система в тези страни. „Ако погледнете справката на загиналите хора в тези маси, ще видите, че това е много малко разпространение на фона на това, което можеше да се случи. Това са милионни градове”, коментира доц. Чорбанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4526 |25.01.2020 Перник отново на протест зарадаи липсата на вода . 4| 4132 |21.01.2020 Новото правителство на Русия получи назначението си от Путин . 0| 3994 |21.01.2020 Строителна фирма остави без ток над 4300 жители на ”Симеоново”, ”Бистрица” и ”Железница” в столицата . 2| 4631 |19.01.2020 Военното училище във Велико Търново обяви ранен прием на курсанти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads