Реклама / Ads
18| 6697 |12.09.2015 НОВИНИ

ООН: България и Франция да спрат принудителни изселвания на роми

.
Продължаващите принудителни изселвания на роми в редица европейски страни, включително Франция и България, са причина за сериозни опасения, заявил в петък върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин, информира сайтът на ООН un.org.
 

На 7 септември, след антиромските бунтове през юли, българските власти принудително изселиха роми от село Кремиковци в община Гърмен. Според източници от гражданското общество, на тях не са им предложени алтернативни жилища. В резултат на изселването общо 41 души, включително 21 деца, са станали бездомни, посочват от ООН, цитирани от Фокус.

 

„Настоявам България да спре тези принудителни изселвания, които са опустошителни за засегнатите общности. Правилата в няколко различни международни механизми за човешките права показват какъв трябва да е подхода в такива ситуации, така че никой да не остава бездомен“, заявява върховният комисар.

 

Във Франция, повече от 150 роми в община Ла Курнев бяха принудително изселени от техните домове през август. По данни на ООН, изгонените хора живеят в палатки и разчитат на помощта на активисти от гражданското общество, които полагат усилия децата да имат възможността да посещават училище, въпреки нежеланието на властите да ги регистрират.

 

„От гледна точка на правата на детето, това е крайно обезпокоително“, коментира Зеид Раад ал Хюсеин. Той отбелязва, че това е поредният от принудителни изселвания на ромски мигранти във Франция, и изразява тревога, че се планират още изселвания. „Става все по-ясно, че се прилага систематична държавна политика за принудителното изселване на ромите“, посочва още комисарят.

 

Две ключови международни организации – Комитетът за елиминирането на расовата дискриминацията и Комисията за човешките права – са призовали по-рано тази година Франция да се въздържа от подобни силови мерки без да предоставя алтернативно настаняване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6771 |11.09.2015 Централна България под вода! Идат нови валежи . 3| 5177 |10.09.2015 Ексшеф на ЦРУ: САЩ поиска да се спрат руските полети над България . 4| 4688 |10.09.2015 Изследване: В Шри Ланка пенсионерите са по-добре, отколкото в България . 7| 4520 |09.09.2015 Руски самолет все пак е прелетял над България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads