Реклама / Ads
18| 7345 |11.10.2012 НОВИНИ

Операция „МАРАТОН” или как беше открадната „История славянобългарска”

.
На 18 декември 1985 г. двама оперативни работници на ДС в Солун и Атина и дипломатически представител на България в гръцката столица са разменили оригинала на "История славянобългарска" в манастира "Св. Георги Зограф" в Света гора с предварително изработено копие.
 
Това съобщава сайтът desebg.com.

Тримата отиват на Света гора като поклонници и посещават библиотеката на манастира. След като отклоняват вниманието на библиотекаря отец Пахомий, подменят оригинала на "История славянобългарска" с предварително изработено копие, което затварят в донесена от тях плексигласова кутия.

Безценната реликва е изнесена от Света гора под дрехите от Венцислав Агайн до генералното консулство в Солун. Оттам оригиналът е прехвърлен в посолството в Атина. Резидентурата на разузнаването го изпраща с дипломатическата поща в България.

Според разследването кражбата на оригинала на Паисиевата история е и една от най-дълго подготвяните и планирани специални операции на Първо главно управление на ДС – повече от 13 години. За това недвусмислено говори и кодовото название на операцията, чрез която кражбата е извършена – "МАРАТОН".

Сензационните документални разкрития за кражбата на „История славянобългарска” от манастира „Зограф” в Света гора стават публично достояние, след като разследващият журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов открива наскоро в архивите на ДС плановете и отчетите за строго секретната и пазена в дълбока тайна операция „МАРАТОН”.

Операцията е възложена на отдел 14 "Културно-историческо разузнаване", създаден през 1972 г. след решение на Секретариата на ЦК от същата година за опазване на българските културни паметници в чужбина. Още в първия строго секретен план за 1972 г. в отдел 14 е набелязано мероприятието, а началото на операцията е дадено през 1982 г. 

Освен оригинала на Паисиевата история в плановете на разузнаването се предвижда да бъдат "придобити" и оригиналите на още два изключително ценни писмени документи – Драгановия миней от  ХIII век и Служебника на св. патриарх Евтимий от ХIV век, както и златното съкровище на "Зограф" надхвърлящо 100 кг златни монети от различни епохи. Силите на разузнаването обаче не достигат, за да се реализира и тяхната кражба.

През декември 1984 г. е осъществен първият опит за провеждане на операция "МАРАТОН". Тя обаче е отменена, тъй като оперативният работник полк. Христо Маринчев, натоварен да извърши подмяната на оригинала на Паисиева история с копие, не получава разрешение от гръцките власти да посети Света гора и стига само до Солун.

"Ние бяхме просто изпълнители. Изпълнихме нареждане на Центъра да донесем книгата", коментира пред desebg.com Венцислав Агайн. Той предварително е знаел, че при евентуално разкриване трябва да понесе отговорността и по никакъв начин да не свързва случилото се с НРБ.

По думите му още преди операцията негови колеги от ПГУ са изразили мнение, че изнасянето на оригинала на Паисиевата история от "Зограф" е грешка, защото по този начин ще отслабят позициите на манастира в Света гора. Ръководството на разузнаването обаче е решило да се пристъпи към операция.

Новооткритите архивните документи разкриват, че плановете за провеждане на операция "МАРАТОН" са утвърдени от тогавашния началник на ПГУ ген. Васил Коцев и заместникът му ген. Владимир Тодоров. Имената на двамата се свързват с операцията на ДС за ликвидирането на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон, което беше признато през 1991 г. и от бившият началник на контраразузнаването в съветското ПГУ ген. Олег Калугин. Коцев загива в автомобилна катастрофа заедно със съпругата си няколко месеца след операция "МАРАТОН" – през лятото на 1986 г. Ген. Владимир Тодоров (1925) беше осъден на година и два месеца затвор през 1992 г. за унищожаване на част от досиетата на писателя Георги Марков.

Архивът на разузнаването разкрива още, че дейността на отдел 14 на ПГУ-ДС е разглеждана многократно и подробно от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, както и че различни проблеми са обсъждани в присъствието на официалния представител на КГБ в България ген. Иван Савченко.

Новите разкрития в архивите на ДС свалят съмнения относно набедените извършители на кражбата, които бяха тиражирани в редица медии през последните 20 години. Сред тях е реставраторът инж. Петър Митанов, който през 1992 г. в качеството си на председател на Ефория "Зограф" огласи на специална пресконференция, че оригиналът на Паисиевата история е откраднат и се намира в касата на шефа на разузнаването ген. Бриго Аспарухов. Впоследствие той беше набеден от библиотекаря Пахомий и тогавашния игумен Евтимий на манастира "Зограф", че именно той е изнесъл оригинала. След връщането на "История славянобългарска" в "Зограф" през 1998 г. Гърция прекрати делото за кражбата, заведено срещу неизвестен извършител, по което като свидетели бяха привлечени Петър Митанов и отец Пахомий.

Разкритията за кражбата на Паисиевата история стават в годината, когато България чества 250 години от написването й.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5104 |07.10.2012 Данчо Пръча е задържан в операция "Пръча" . 3| 7936 |22.09.2012 Петима задържани при операция „Гастрольори” . 6| 5701 |02.09.2012 Цветанов: Тече нова операцията като тази за кораба с кокаин . 1| 6507 |23.08.2012 Операция „Жълтите” залови престъпна група

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads