Реклама / Ads
35| 6593 |06.07.2011 НОВИНИ

Операция „Шок” продължава, 55 арестувани

.
Екшън...
Шок и ужас в бандитските среди през целият 6 юли. В ранният следобед е докладвано за 55 в рамките на националната полицейска операция „Шок”. Акцията стартира в 6,30 ч. на територията на страната и е част от международна операция.
 


В нея участват партньорски служби, които са я планирали месеци наред. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Операцията се провежда под контрола и с активното участие на спецове от Европол и американската Сикрет сървис. Стана ясно, че всички действия на наша територия са съгласувани писмено с директора на Европол Роб Уейнрайт.
Полицейски екипи са атакували бандитски свърталища и домове в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Габрово, Шумен, Варна, Бургас и София. Общо задържанита са вече 55 човека и шестива в страни от ЕС.

Ръководството на МВР е категорично, че операцията е подготвена много старателно, оценявани са всички детайли и са изпипвани всички подробности. Полицаите са били инсдтруктирани как да действат и да не допуснат насилие. Операцията все още продължава. Подробности ще бъдат съобщени след нейното приключване.По неофициална информация при операцията се работи основно по търсене на лица и моторни превозни средства, обявени за издирване по линия на Шенгенска информационна система - ШИС. Подобни операции са провеждани и преди, но в други страни.

Във всички зони на действие има засилено полицейско присъствие. В Благоевградска област акцията е съсредоточена главно на двата ГКПП с Гърция - Кулата и Илинден край Гоце Делчев, както и на границата с Македония - ГКПП "Златарево" край Петрич. Във Варна за изградени временни контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните точки в града.
На задържаните в Кюстендилска област петима души е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, за извършване на компютърни престъпления и подправяне на платежни документи. В Шумен е арестуван 24-годишен мъж, издирван в Шенгенската информационна система, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Около 06:45 ч. в квартирата му е задържан М.С., който е обявен за международно издирване във връзка с европейска заповед за арест, издадена в Италия и мярка установяване на адрес, постановена от австрийските служби.

Операцията включва и територията на Пловдив, но засега няма информация за арестувани. Адвокат Мариана Тодорова съобщава в някои медии за полицейско насилие срещу неин клиент. Пред журналисти тя се оплакала, че клиентът й е арестуван и към настоящия момент не знае къде се намира и никой не дал информация къде ще бъде заведен. Адвокатката говморила със съпрягата му, която била страшно притеснена. Адвокатката разказа, че полицаите са предупредили, че има акция, а жената на клиента й отговорила, че ще слезе и ще отвори вратата. Униформените обаче не изчакали и щурмували вратата. Те показали някакви документи, но не било ясно какви са. Казали също, че има европейска заповед за арест, но не и от коя държава. 

В къщата е имало повече от 10 души, сред които и малки деца и непълнолетни. задържаният е бизнесмен и има фирма в България, не е осъждан. Припомняме, че късно снощи на закрито заседание Софийският градски съд остави в ареста и десетимата задържани при полицейската операция „Защитените”. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Десетимата бяха арестувани на 2 юли през нощта при опит да оберат банков клон в центъра на столицата, на петдесетина метра от БНБ и на стотина от Президенството. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов тогава заяви тогава, че следващите операции на МВР ще бъдат кръщавани на имената на съдиите, които са освободили заподозрените преди това, въпреки многобройните им простъпки и улики за извършени престъпления. Девет от десетте задържани се оказаха стари познайници на полицията и прокуратурата. Всички те имат многобройни дела, повдигнати обвинения, висящи дела и условни присъди заради влошено здравословно състояние.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5503 |06.07.2011 В ход е операция Шок . 11| 6169 |16.06.2011 Операция "Алчните" цапардоса Черная . 11| 5641 |15.06.2011 Операция бламира делото срещу Мургина . 11| 5936 |08.06.2011 Операция "Палките" шамаросва катаджии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads