Реклама / Ads
13| 5033 |14.12.2008 НОВИНИ

Опитаха да подминат кмета Борисов на копка за метрото

.
Той обяви, че Станишев вече не знаел какво говори, а М. Плугчиева се появила на копката само заради снимката. Иначе през 2014 г. в София щяла да има нормален транспорт.
 

 

Кметът на София Бойко Борисов, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, вицепремиерът по усвояване на европейските фондове Миглена Плугчиева, представители на Столична община и столичния Метрополитен присъстваха на символичната първа копка на проекта за разширяване на столичното метро. Новата отсечка ще започва от надлез "Надежда", ще минава през централната ж.п. гара, пл. "Св. Неделя" до бул. "Черни връх".

Проектът за разширение на метрото е предвиден за финансиране от оперативната програма транспорт и е на стойност 185 млн. евро. По-голямата част от средствата са безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а близо 28 млн. евро са от национално финансиране. Трасето от надлез "Надежда" до бул. "Черни връх" е подземно с обща дължина 6, 5 км. и седем метростанции. Освен строителството на тунелите и метростанциите, проектът ще обхване и архитектурата и благоустройството около тях. Тунелите ще се изграждат с механизирана тунелопробивна щитова машина и поради липса на български фирми с опит ще се разчита на чуждестранни фирми.

Министър Мутафчиев заяви, че за него е удоволствие да присъства на първа копка на проект финансиран от фондовете на ЕС. "Очакваме и останалите бенефициенти по европейските програми да подготвят проектите си. До един месец трябва да започне проекта за автомагистрала Струма, проектът за връзка между АМ Хемус и Околовръстното шосе на София при с. Яна, както и участъка между Свиленград и Турция", обяви Мутафчиев.

Според вицепремиерът Миглена Плугчиева, този проект е много важен и е резултат от дейността на Столична община, Метрополитен и проектанти. Според нея за българските граждани е важно да има качествени инфраструктурни проекти, защото така ще се даде знак, че България може и е отговорен член на ЕС.

Водещата на церемонията по първа копка направи гаф, като се опита да пропусне да даде думата на кмета на София Бойко Борисов. Столичният кмет реагира на това като каза, че, за да се направи ПР на правителството, може и да не му дават думата. "Докато правителството връща пари или му отнемат пари, във София започва най-големият проект, с който метрото ще стига от ж.к. Надежда до бул. "Черни връх". В края на януари ще започне строителство и в Младост, заводът ни за битови отпадъци също ще мине, ще усвоим и парите по ИСПА", каза Бойко Борисов към присъстващите. Кметът помоли всички, които ще изпитват неудобства покрай строителството на новата отсечка на метрото, да запазят търпение и обясни, че това е начина през 2014 г. в София да има нормален транспорт.

След водосвета и церемонията по първата копка на новото разширение на метрото кметът Бойко Борисов подчерта, че днес стартира най-големият проект, единственият, който България е усвоила и той отново е през столицата. През януари ще стартира строежът на новата отсечка от "Младост" до "Цариградско шосе". "Ще отговаряме на премиера с реални действия", обяви столичният кмет.

На въпроса стои ли ГЕРБ зад протестите на полицаите, Бойко Борисов отговори - "Не обръщайте внимание на Станишев, той вече не знае какво говори".

С присъщото си чувство за хумор Борисов изрази и недоумението си, че на официалната церемония за първата копка на разширението на метрото е поканена и вицепремиерът Меглена Плугчиева. "Не виждам къде е приносът й и ролята. Най-вероятно е дошла за снимката", обяви столичният кмет. (CrossOnlineBulgarianNetwork)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5028 |04.12.2008 СГС глоби Бойко Борисов със 7000 лева, той не смята да ги плаща . 10| 4915 |04.12.2008 Бойко Борисов вече може да бъде официален лидер на ГЕРБ . 16| 5626 |30.11.2008 Б. Борисов: Прокуратурата работи, когато няма политически чадър . 8| 4959 |25.11.2008 Бойко Борисов няма да преговаря с БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads