Реклама / Ads
2| 5839 |01.12.2011 НОВИНИ

Опожарените коли в София били дело на пироман

.
снимка: Булфото
От полицията са категорични, че след като през две нощи в столицата горяха множество автомобили, не е изключено да има още палежи и през тази нощ. „Дано не се случва", коментира инспекторът от криминалния отдел на СДВР Станислав Станков. Той подчерта, че работната група, която работи по тези случаи, прави необходимите действия, за да се противодейства на евентуални бъдещи престъпления.
 

  

„До момента в София не е имало подобно нещо. Инцидентни случаи е имало, но не и толкова масово", обяви още Станков. „Няма свидетели на деянията, нямаме заподозрени лица до момента", посочи той и допълни, че явно престъпниците си „вършат работата добре", щом не оставят следи и очевидци.

 

Според разследващите най-вероятният извършител е пироман и това е една от основните версии на органите на реда. Все още не може да се каже дали един човек е отговорен за всички инциденти със запалени автомобили или за група от извършители.

 

„За съжаление в разстояние на около месец и половина на територията на София зачестиха палежите на леки автомобили, които са в следствие на умишлено деяние. Те са общо около 20 на брой", коментира Станков.

 

Основната част от палежите са станали на територията на Младост 2 и 3. Има и единични случаи и в други райони.

 

„За момента случаите не са свързани помежду си. Своевременно СДВР предприе мерки за приоритетна работа по тях. Работна група с участието на служители от различни служби, заинтересовани по разкриването на този тип престъпления работят по случаите", обяви още Станков.

 

По думите му, в групата са включени опитни служители със стаж, които са добри специалисти. От вчера е започнала активна работа.

 

Колите са запалени предимно в тъмната част на денонощието, като почеркът предимно е един и същ за автомобилите в Младост. В другите райони начинът на подпалване е различен.

 

„Цялата информация се анализира и се набелязват конкретни мерки, за да може да се установят извършителите. Няма прилики между палежите в „Хаджи Димитър" и тези в „Младост". Проверяваме всяка информация, но за момента не може да се установи някаква прилика, изготвят се експертизи по досъдебните производства", обяви още инспектор Станков.

Той каза, че ще се изчака становището на експертите и след това ще има насоки за запалителната течност и начина на запалване на автомобилите. Автомобилите са били запалени с използване на леснозапалима течност. „От опит мога да кажа, че предимно се използва бензин за извършването на подобни деяния. Конкретно за случаите все още не се знае, тъй като се чакат експертизите", обяви още инспектор Станков.

 

Собствениците на автомобилите нямат нищо общо, сочат данните на разследващите. Освен това подпалените автомобили са застраховани в различни застрахователни компании. Някои от МПС-тата са на фирми, други са автомобили на частни лица.

 

Другите версии, по които се работи, са по отношение на застраховки, застрахователни компании или борба за клиенти на платени паркинги и паркоместа. В СДВР получават информация от различни източници и по различен начин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 5147 |01.12.2011 М.Найденов: Станишев и БСП докараха протестите в София . 39| 5694 |30.11.2011 София под обсада, протестиращи скандират “Оставка” . 18| 5130 |29.11.2011 Отлюспиха Кадиев от БСП-София . 18| 7544 |29.11.2011 И трета родилка почина в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads