Реклама / Ads
7| 5009 |26.08.2008 НОВИНИ

Опозиция и синдикати се разминаха, БСП иска оставката на зам.-кмет

.
СДС, ДСБ и ГЕРБ, от една страна и синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа”, от друга, се разминаха във вижданията си за предстоящия през есента протест на опозицията срещу управляващата тройна коалиция.
 

След петчасова среща днес в столичния НДК президентът на "Подкрепа"  д-р Константин Тренчев обяви, че профсъюзните организации обикновено организират стачки по конкретен социално-икономически проблем. И въпреки констатираното сходство за оценката на тройната коалиция между десните партии и синдикатите, последните очакват СДС, ДСБ и ГЕРБ да предложат реална алтернатива на управлението именно в социално-икономическата област.

Единственото, което синдикатите са обещали на тази среща, е да предоставят на своите структури в цялата страна подписката, която опозиционните партии ще организират през септември. От изявленията на лидерите им стана ясно, че профсъюзите са организирали собствено допитване за защита на трудовите и социални права на работещите. В него са изброени проблемите с доходите, цените и ценообразуването, социалното подпомагане, колективното трудово договаряне и гарантирането на устойчиви работни места. "Протестиращите са една армия, срещу която не може да излезе и Горнобанската танкова бригада", обяви Тренчев.

„Партиите от ЕНП са единствената алтернатива на това управление". Това пък заяви Димитър Бъчваров, член на ръководството на ДСБ, след срещата. Според него ролята на синдикатите е особено важна за изразяване оценката на българското гражданство за управлението на тройната коалиция.
„Фактът, че имаме толкова общи виждания със синдикатите, е гаранция за започване на общ експертен диалог", каза от своя страна зам.-председателят на СДС Любов Панайотова. Според нея през новия парламентарен сезон ще има общи действия под формата на бойкот. Заместничката на Пламен Юруков смята, че управляващите бързат да прокарат лобистки закони и да разпределят бюджетния излишък, който е около 6 млрд. лева. Панайотова обясни още, че алтернатива ще се предлага в парламентарните комисии и на срещи, организирани заедно със синдикатите.

„Нашата оценка и тази на българските синдикати е еднозначна за слабото, лошо и пагубно управление на страната, което ни отдалечава от европейските ценности", даде своята оценка за срещата и председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той поясни, че е била обсъждана националната подписка, а в понеделник ще бъде представен форматът и начинът на тази подписка, която ще стартира на 6 септември. „България се нуждае от реална алтернатива, а тя е във формата на ЕНП. Можем да си партнираме и с парламентарно представената опозиция", заключи  формалният лидер на ГЕРБ.

Докато течеше срещата на партиите от ЕНП и синдикатите, Изпълнителното бюро на БСП проведе свое заседание. След него социалистите обявиха, че искат оставката на зам.-кмета по екология на София Мария Бояджийска заради новата криза с боклука на столицата.

„Бях много изненадан от изявленията на Бойко Борисов, че Столична община е изпълнила ангажиментите си по балирането и оттук нататък всичко зависело от правителството", каза секретарят на партията Антон Кутев. Той е убеден, че на местно ниво проблемът с боклука не може да бъде решен поради некомпетентност. "Ситуацията с боклука на столицата е драстичен провал както на предишния, така и на сегашния кмет", категоричен бе Кутев. Той поясни, че проблемът води до трагедия, в която се е наложило да се намеси правителството. Според Кутев тези проблеми вече се превръщат в европейски и ни заплашват със санкция. „Това е единствено политическа отговорност на кмета на София", заяви секретарят на БСП. БСП оценява като провал политиката на Бойко Борисов по отношение на отпадъците на София. Според социалистите сериозните проблеми с боклука на столицата - от събирането до балирането - са заради некомпетентност и затова те настояват за освобождаването на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска.
400 хил. лв. щял да бъде бюджетният излишък на Столична община за тази година, т.е. имало достатъчно пари за изграждането на завод за отпадъци. „В кой друг град в България проблемът с отпадъците е решен от държавата?, попита риторично Антон Кутев.

„Не можеш да плюеш в кладенеца, от който пиеш вода и да блъскаш ръката, която ти помага". Това пък заяви другият секретар на ИБ на БСП Ивелин Николов по повод отношението на столичния кмет Бойко Борисов и исканията му правителството да се ангажира със софийския боклук. „Значи правителството му помага, а той плюе по правителството", поясни Николов и допълни: „Симеон Сакскобургготски го храни години наред, а той плюе по Симеон Сакскобургготски. Добре, че не е жив Тодор Живков."
Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4886 |26.08.2008 Опозицията бленува по събитията от 1997 г. . 12| 4673 |07.08.2008 Опозицията не знаела как да предизвика и проведе бойкота, смята НДСВ . 8| 4856 |29.07.2008 Кр. Каракачанов: Цялата опозиция заедно на избори . 12| 4796 |23.07.2008 Опозицията внесе вота на недоверие, „Южен поток” предизвика скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads