Реклама / Ads
12| 5141 |05.07.2012 НОВИНИ

Опозицията иска актуализация на бюджета. Управляващите: Не!

.
БСП и ДПС сезираха Конституционния съд, защото законът предвижда 100 млн. лева от Здравната каса да преминат в Министерство на здравеопазването.
 

Налага се актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на държавния бюджет, съобщи лидерът БСП Сергей Станишев във връзка с решението на Конституционния съд във връзка с текст от закона за бюджета на НЗОК за следващата година.


Станаха 122 текста, законодателни решения на ГЕРБ, отхвърлени от Конституционния съд. Не е имало, през всички години на прехода, българско правителство, което за 3 г. управление, както са ГЕРБ, да има толкова противоконституционни действия в законодателни решения. Това е ясна илюстрация и на противоконституционния характер и тенденция на управлението. И на това, за което днес Коалиция за България направи декларация - антисоциалния характер на управлението, защото всички проблеми решават на гърба и за сметка на гражданите, каза още Станишев.

 

Като следствие от това решение, трябва бюджетът на НЗОК да бъде увеличен. Би трябвало по логиката на бюджетните разходи, горе-долу половината от тази сума досега да е изхарчена. Това означава, че оттук нататък за второто полугодие нямат право да правят тези трансфери. Тези средства трябва да останат в бюджета на НЗОК, което увеличава автоматично бюджета на НЗОК с около 60 млн. лева. Тези пари могат да се изразходват и трябва да се изразходват за нуждите на българските болници, каза още той.

 

Управляващите заявиха че няма да се стигне до актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет заради решението на Конституционния съд. Според Менда Стоянова от ГЕРБ средствата се харчат само за здравни услуги, но ще се съобразят с решението на съда. Искам да се противопоставя на квалификации, че това са средства, които са откраднати от правителството, каза Стоянова Целият процес за това къде са отишли тези пари, бил напълно прозрачен, а квалификациите - лъжа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 6101 |03.07.2012 М. Найденов за горите: Клякаме, лягаме, както искате го приемайте . 13| 5538 |03.07.2012 От ГЕРБ искали да узаконят гей-браковете със закон . 12| 6670 |03.07.2012 Скандал в БСП за конфискацията . 12| 5691 |03.07.2012 Все още не искаме помощ от ЕС заради пожара на Витоша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads