Реклама / Ads
8| 4990 |13.12.2012 НОВИНИ

Опозицията иска Биг Брадър за изборите

.
Острите дебати в парламента по Избирателния кодекс продължават втори ден. Часове наред депутатите спориха за контрола в работата на секционните избирателни комисиие. Наблюдатели в СИК-овете пък ще има само в изборния ден, въпреки че опозицията настояваше тяхната дейност да се контролира през целия изборен период.
 

 

 

Мнозинството успя да надделее с предложенията си за онлайн излъчванията на заседанията на ЦИК и РИК. Искра Фидосова припомни на колегите си от опозицията, че в следващите членове на Изборния закон е предвиден Биг Брадър в изборните комисии. Заседанията на ЦИК и РИК ще се излъчват в реално време.

 

Това е контролирана публичност, това е ГЕРБерска публичност, това е фалшива публичност, категоричен бе Христо Бисеров от ДПС. От партията настояват за директно наблюдение на работата на комисиите от наблюдатели и журналисти. Говорим на различни езици, изтъкна Бисеров. Ние искаме пълна публичност, каза той на колегите си от ГЕРБ.

 

От ДПС също така са притеснени как ще се гарантира честността на изборния процес в СИК-овете, където според тях ставали най-големите фалшификации и манипулации. Освен това от партията на Ахмед Доган искат пълна публичност и прозрачност в работата на изборните комисии от външни наблюдатели през целия изборен период. Трябва да има външни очи, смята и Лютви Местан.

 

В изборния ден, по думите на Фидосова, в СИК-овете ще има наблюдатели и журналисти. Ако в определени секции в Турция не е имало прозрачност, съгласна съм, репликира шефката на правната комисия в НС и призова да се изпратят наблюдатели в секциите в Турция. Според Фидосова 100% публичност е гарантирана в българските секционни комисии.

 

На заседанието си в сряда мнозинството прие да отпадне възможността за преподреждане на листите с кандидати за депутати. ГЕРБ се отказа от преференциалния вот, който заложи при приемането на новите изборни правила преди две години, като в пленарната зала вчера одобри предложение на правната комисия за отпадането му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7873 |12.12.2012 Алексей Петров иска на свобода, бил болнав . 70| 5942 |11.12.2012 Иска се освобождаване на Галя Гугушева като зам.-шеф на Апелативна специализирана прокуратура . 8| 6513 |11.12.2012 Каракачанов: В Скопие не искат ЕС, искат да си крадат . 12| 5045 |06.12.2012 Лазар Груев иска отмяна на доживотния затвор без право на замяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads