Реклама / Ads
2| 3667 |28.09.2016 НОВИНИ

Опозицията скочи срещу оттеглянето на Бокова

.
БСП поиска премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Даниел Митов да бъдат изслушани в парламента. Причината днешното решението на Министерски съвет, с което бе променена кандидатурата ни за генерален секретар на ООН. Правителството реши да оттегли Ирина Бокова, а на нейно място да издигне еврокомисаря Кристалина Георгиева.
 
Искането бе отправено от председателя на БСП Корнелия Нинова, която заяви от парламентарната трибуна, че БСП оценява смяната на кандидатурата като „тежко предателство за България и подчинение на чужди интереси”.

"Да представят аргументите и мотивите си. За нас това е резил за България. За пореден път министър-председателят Борисов се оказа слаб да защити националния интерес. Изглежда като поддаване на чуждо влияние", обяви Нинова и допълни, че се минира възможността българин да стане генерален секретар на ООН.

От АБВ съобщиха, че ще дадат специална пресконференция в Народното събрание, на която ще изложат подробно позицията си.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че този ход изглежда много несериозен.

„Според нас, когато държавата има определено решение, би трябвало да направи всичко възможно за реализирането му и да следва нужния ход за реализация”, посочи Карадайъ. По думите му смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН вреди на имиджа на страната ни. „С нищо не допринася за успех в едно такова състезание. Според нас един такъв акт вреди на успеха на страната ни”, обясни още Карадайъ.

Шефът на външната парламентарна комисия Джема Грозданова защити правителството. „Щом има решение за промяна на кандидатурата за генерален секретар на ООН, би трябвало шансовете да са големи“, каза тя.

Според нея е важното какъв ще бъде крайният резултат за България. „Ако се случи положителен резултат, това е нещо голямо за България, така че нека да го приемаме позитивно”, посочи Грозданова.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4121 |11.08.2016 Рейтингът на Ердоган скочил с над 20% след опита за преврат . 0| 4266 |11.08.2016 Турция скочи на НАТО, подпуква дипломатите си . 0| 3956 |10.08.2016 Борчът на България скочи над 30% от БВП . 0| 4164 |10.08.2016 Софийският окръжен съд скочи в защита на колежката си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads