Реклама / Ads
43| 5126 |19.02.2013 НОВИНИ

Опозицията: Не сме "бойкоспасяващи" депутати

.
Нито една от парламентарните групи не се яви на днешната покана на ГЕРБ, за да обсъдят предложението комисията да се избира с мнозинство от 2/3 в Народното събрание.
 

Половината от квотата на ГЕРБ в държавния регулатор ще бъде по предложения на граждански организации. Премиерът Бойко Борисов призова и другите партии да последват този пример, за да може да има 50% граждански контрол в ДКЕВР.

Предложените промени в енергийния закон предвиждат също комисията да извършва ежегодно регулаторен одит на дружествата – лицензианти при утвърждаването на цените, които подлежат на регулиране. Освен това се предлага ДКЕВР ежегодно да представя доклад за дейността си пред Народното събрание.

Фактът, че никой от другите партии не се яви днес да поговорим и да видим какво точно ще внесем, показва, че тази загриженост, която показват пред медиите и общността, е фалшива и лицемерна позиция, коментира Красимир Велчев, шефът на депутатите от ГЕРБ. Ние разчитахме на тези разговори, за да може да се постигне съгласие и по най-бързия начин да се приеме този законопроект и да се избере комисия, която да работи и да е в унисон с това, което се иска от гражданите, допълни той.

Депутатите от Коалиция за България, ДПС и „Атака” бойкотираха и заседание на икономическата комисия в парламента, на което се разглеждаха предложения за промени в Закона за енергетиката.

От БСП първи изразиха недоволство, че предложенията им отпреди година за промени в енергийния сектор не били чути и сега нямало причина да се участва в този „камуфлаж”. Освен това, според Румен Овчаров, има опити опозицията да се вкара в промени, които от ГЕРБ са инициирали. „Ние в бойкоспасяващи депутати няма да се превърнем”, заяви социалистът, цитиран от bTV.

Йордан Цонев от ДПС също подчерта, че едно заседание на комисия не решава проблема с острата политическа криза. „Ще участваме по решаване на каквито и да е проблеми едва, когато правителството подаде оставка и се произведат парламентарни избори”, добави депутатът.

И от „Атака” не видяха смисъл в продължаване на заседанието, а от Синята коалиция пък изразиха противоположно мнение – че „една абдикация не решава нито един важен проблем”. „Ние сме категорична опозиция на ГЕРБ, но да си тръгнеш означава да откажеш да си свършиш работата”, заяви „синият” председателят на комисията в НС Мартин Димитров.

ГЕРБ също обвини опозицията, че бяга от решаването на проблеми, които се наслагват десетки години в енергетиката. Поведението на БСП, ДПС и „Атака” в този случай бе определено от управляващите като „национално безотговорно и намекващо за нова Тройна коалиция”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5229 |18.02.2013 Депутати се замеряха вербално с "камъни и дървье" и тра-ла-ла . 81| 5660 |18.02.2013 Депутатите на ГЕРБ: Безотговорно е да се иска оставка на правителството . 55| 6180 |03.02.2013 Яне Янев предлага драстично намаляване на депутатите . 5| 5310 |30.01.2013 Депутатите осъдиха покушението над Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads