Реклама / Ads
0| 4234 |14.07.2019 НОВИНИ

Оранжев код за 18 области на страната, карайте внимателно, съветват от АПИ

.
Облачно и дъждовно. Температурите днес ще се понижат и ще са предимно между 20 и 25 градуса. По Черноморието ще е ветровито, предимно облачно и с валежи от дъжд. На места по южното крайбрежие валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици.
 

За 18 области е в сила оранжев код за обилни валежи и гръмотевици, за 8 ще важи жълт код. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщава "Фокус". Оранжевият код ще бъде в сила за областите: Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пловдив, Пазарджик, Перник, София – град, София – област, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Прогнозата на синоптиците е, че през следващите 24 часа сумарното количество на валежите ще е между 35 и 60 л/кв.м. Ще има гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Оранжевият код означава, че времето е опасно.

При оранжев код се препоръчва на хората да се предпазят.

 

При този код са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. При този код е в сила опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг. Жълт код ще важи за областите: Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Разград, Русе, Търговище, Шумен. Очакваните количества валежи за следващите 24 часа ще бъде между 20-30 л/кв.м. При жълт код са възможни малко наброй локални наводнения. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. При този код също са възможни затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

 

Заради очакваните валежи днес на места в централните и източните райони от Южна България до 40 и 60 л/кв.м, съпътствани от гръмотевични бури и градушки, от АПИ съветват шофьорите да карат с повишено внимание.

 

От пътната агенция припомнят, че е в сила забрана за движение на камиони над 12 тона в дните петък и неделя в най-натоварените часове - от 16 до 20 часа.

На магистрала "Тракия" има ремонт при Мухово, в посока Бургас. А движението в участъка Чирпан - Стара Загора осъществява с максимална скорост 90 км/ч и повишено внимание в двете посоки с цел осигуряване безопасността на движението поради неравности на пътната настилка. 

 

Ремонтни работи има и на магистрала "Хемус" около Ботевград и тунелите около Вития, както и в участъка Повеляново - Слънчево, близо до Варна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4342 |10.06.2019 Жълт код за 12 области заради обилни валежи . 1| 3717 |04.06.2019 Обилни валежи и гръмотевични бури в 15 области . 0| 4464 |01.06.2019 Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури в 17 области утре . 0| 4187 |31.05.2019 Валежи ще има в 10 области на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads