Реклама / Ads
0| 6013 |01.08.2013 НОВИНИ

В Ораново надеждата умира последна

.
Надеждата да бъдат открити двамата миньори в рудник "Ораново" става все по-малка и по-малка. Всички галерии са пълни с кал. Предстои укрепването им и ново копаене.
 

Проблемите на спасителите на двамата миньори започнаха и продължиха с лепкавата кал на над 300 м под земята. Тя се оказа сериозното препятствие пред екипите, които издирват затрупаните Николай Михайлов и Иван Лазаров. Надеждата, че те не са потънали в лепкавата кална маса, съвсем изтъня. Но все пак тя, надеждата, умира последна.

В 03,30 часа през нощта в сряда спасителните екипи в рудник "Ораново" стигнаха до лента "А". Предполага се, че там са 42-годишният Николай и 35-годишният Иван. Спасителите направиха достатъчно голям отвор от обходното трасе към фаталната 64-та галерия. За съжаление - случи се най-лошото - началото на ръкав "А", който е дълъг 10 м, се оказа пълно с гъста кал. Всички се надяваха в този участък да няма кална маса и въглекопачите да са успели да се спасят там от свлачището.

 

Разчистването ще отнеме време. Трябва да се направи кръст на връзката между двете галерии. После ще се наложи и укрепване с предпазен гредоред откъм изработка "Б", където стана пробивът, за да се гарантира опазването на спасителите. "Не знаем дали галерия "А" е пълна до края с кал, но е факт, че свлачището е продължило почти до дъното на галерията", обясни управителят на рудника Валери Манов.

 

Никой вече не се наема да прогнозира къде са двамата издирвани миньори, от които засега няма никаква следа. Те може да са някъде в началото на лента "А", може да са по средата, а е възможно и да са в нейния край. Надеждите са, че назад има някаква ниша, която не е запълнена с кална маса. Не се изключва и версията да са затрупани от свлачището. И да са някъде назад в 64-та галерия, близо до мястото, където е станал фаталният пробив - лента "Б". До нея има 6-7 метра разстояние от мястото на свързването на двете галерии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5747 |30.07.2013 Последни метри и надежда да открият двамата миньори в Ораново . 7| 6359 |27.07.2013 Управата на "Ораново" плаши миньорите . 0| 4946 |23.07.2013 Ден 8-ми: Внезапни течове и срутвания в "Ораново" . 3| 5110 |21.07.2013 Шести ден спасителни работи в мина Ораново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads