Реклама / Ads
0| 3962 |29.03.2017 НОВИНИ

Орбан напъди университета на Сорос от Унгария

.
Централноевропейският университет (ЦЕУ) обяви, че правителството на Унгария е внесло проектазакон за промени във висшето образование, които ще направят невъзможно институцията да продължи да функционира в Будапеща, където е централата му от над 25 години.
 
Според поправките, внесени в парламента във вторник, чуждестранните университети трябва да имат кампус както в Унгария, така и в собствената си страна. От учебните заведения ще се изисква да се съобразят с новите правила в срок до 15 февруари 2018 г. Освен това промените отменят правото на университета да назначава преподаватели от страни извън ЕС без работна виза и изискват от ЦЕУ да смени името си. ЦЕУ в момента работи само в унгарската столица, има около 1400 студенти, а преподавателите и персоналът в него са от над 131 страни.

От отварянето на кампус в щата Ню Йорк "университетът няма да има никаква образователна полза и ще претърпи ненужни загуби на финансови и човешки ресурси", се казва в изявлението на институцията, която твърди, че предложеното законодателство "е насочено директно към ЦЕУ и следователно е дискриминационно и неприемливо", и призовава промените да се отхвърлят.

В изявлението си Майкъл Игнатиев, президент и ректор, казва, че затварянето на учебното заведение, основано от Джордж Сорос, "ще навреди на академичния живот в Унгария и ще се отрази негативно върху отношенията на правителството на Унгария" с нейните съседи, страните от ЕС и САЩ, информира още БТА.

Правителството настоява, че целта му е просто да спазва закона и да е сигурно, че всички го спазват. "Законовите промени са за всички, така че и ЦЕУ трябва да ги спазва", обясни говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, цитиран от "Ройтерс". Игнатиев отговаря, че е предложил на правителството преговори за намирането на удовлетворително решение, което да позволи ЦЕУ да продължи да работи в Будапеща. "Енергично ще браним постиженията си срещу всеки, който се опитва да очерни нашата работа в очите на унгарския народ", казва ректорът.

ЦЕУ е основан през 1991 г., а "Отворено общество" действа в Унгария от началото на прехода. Чрез организацията на Сорос са финансирани стипендии за редица политици от управляващата партия "Фидес". Премиерът Виктор Орбан също е бивш стипендиант на Сорос, но напоследък е силно критичен към милиардера от унгарски произход, когото обвинява, че иска да влияе върху политиката на страната и подкрепя масовата миграция към Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3766 |09.03.2017 32 университета ще приемат с оценки от матурата по български език . 1| 4761 |11.02.2017 Орбан ще приема бежанци от Западна Европа . 1| 3734 |10.02.2017 Орбан към Борисов: Направихме Европа безопасна . 2| 4458 |21.01.2017 Борисов предложи помощ на Орбан заради загиналите деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads