Реклама / Ads
0| 3902 |21.07.2016 НОВИНИ

Орбан обвини ЕК за Brexit

.
Виктор Орбан
„Мерките, предложени от Европейската комисия за излизане от миграционната криза, станаха причина Великобритания да реши да излезе от Европейския съюз”, каза унгарският премиер Виктор Орбан, предаде БТА.
 

Той говори на пресконференция във Варшава след срещата на лидерите на четирите страни от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

„Еврокомисията взе възможно най-лошите решения относно миграцията, с което направи невъзможно членството на една от най-големите страни в ЕС”, каза той. „Нашата цел е да предотвратим нелегалната миграция. Всеки, който иска да дойде в ЕС, трябва да подава заявка за това още извън неговите граници. Ние не искаме да се отказваме от нашия суверенитет, от защитата на нашите граници. А предложенията на Еврокомисията последователно ликвидират всички тези елементи".

 

След Brexit Европейският съюз вече не е глобален, а регионален актьор, подчерта унгарският премиер, цитиран от Франс прес. Той определи излизането на Великобритания от ЕС като драматична промяна.

 

Според Орбан налице е очевидна връзка между нелегалната имиграция и терористичните атаки на континента. „Ако някой отрича тази връзка, той всъщност вреди на сигурността на европейските граждани", добави унгарският премиер.

 

„На срещата страните от Вишеградската група се изказаха за реформи в Евросъюза”, отбеляза полската премиерка Беата Шидло, която бе домакин на срещата и в момента председателства четворката. „Ние се съгласихме, че ЕС е ценност, която сме длъжни не само да защитаваме, но и да променяме", тъй като в днешните условия „ЕС не отговаря на очакванията на европейците", каза тя. „ЕС трябва да се върне към своите корени, да се концентрира върху своите граждани, а не върху институциите. Не трябва да се страхуваме от налагащите се реформи”, заключи Шидло.

 

Унгарският и полският премиер дадоха да се разбере, че имат проблем не с ЕС, а с европейските институции, отбелязва Франс прес.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка изрази надежда, че САЩ ще останат солиден партньор в НАТО, ако републиканският кандидат Доналд Тръмп спечели президентските избори, предаде ТАСС. Той визира някои изразени от Тръмп резерви относно ангажимента на Вашингтон да защитава своите съюзници в Алианса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8279 |11.07.2016 Мистерия! Наблюдаващият обвинител по делото КТБ остава сам в битката за спецпрокуратурата . 2| 7218 |10.07.2016 Орбан нападна Европейската комисия заради Брекзит . 0| 4373 |08.07.2016 Обвиниха двама за катастрофата в тунел ”Витиня” . 0| 4111 |02.07.2016 Хиляди протестират срещу Brexit в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads