Реклама / Ads
0| 5316 |20.04.2016 НОВИНИ

Орбан представя "Шенген 2.0", иска да превърне Европа в крепост

.
Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан започна европейската си обиколка в най-големите столици на ЕС, която има за цел Унгария да получи подкрепа за плана си за пълното затваряне на Европа за мигранти. Орбан ще представи плана си "Шенген 2.0", който иска да превърне Европа в крепост. Много хора обаче наричат неговият проект "Планът Анти-Меркел", писа тези дни "Ди Цайт".
 

Вчера Орбан разговаря с бившия германски канцлер Хелмут Кол, което се счита за още една плесница за Меркел и нейната мигрантска политика. Кол на няколко пъти публично разкритикува политиката на германския канцлер спрямо мигрантите.

 

"Европа не може да се превръща в нова родина за милиони хора", написа Хелмут Кол в предговора на последната книга на Виктор Орбан. Преди разговора с него унгарският премиер се срещна с баварския си колега Хорст Зеехофер, един от най-жестоките опоненти на Меркел по мигрантската й политика в самата управляващата коалиция.

 

След срещата му със Зеехофер Орбан обяви, че Унгария няма да участва в трансфера на мигранти от Турция.

 

Миналият петък унгарският министър-председател представи плана си в Лисабон на срещата на Интернационала на демократите центристи. 

 

Планът се нарича „Шенген 2.0“ се състои от 10 точки. Документът акцентира върху необходимостта от защита на европейските граници и задържането на мигрантите извън територията на ЕС. Най-важната точка от този план е свързана със защитата на Шенгенските граници.

 

„Ако една държава е неспособна да се справи с това задължение, трябва да поиска помощ от други страни-членки или от европейската агенция за защита на външните граници“, пише в плана.

 

Идентификацията на бежанците благодарение на системата за биометрични данни трябва да се извършва в рамките на Дъблинското споразумение. Строги санкции трябва да бъдат прилагани срещу всички, които злоупотребяват с правото на убежище, пише още в текста.

 

Планът предвижда разглеждането на молбите за убежище да се извършва изцяло извън териториите на ЕС, в напълно изолирани и контролирани горещи точки /хот спотове/. В няколко точки се подчертава необходимостта от сътрудничество с трети държави и се изброяват страните, които не се смятат за опасни за търсещите убежище. В крайна сметка този план се базира на доброволното включване и отхвърля европейския план за преразпределение на бежанците в страните-членки на Евросъюза. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7170 |28.03.2016 Евродепутатът Малинов иронизира Орбан и Земан за бежанците . 29| 5543 |17.03.2016 Иво Христов: Не България, а Орбан може да тропне по масата . 29| 5923 |28.02.2016 Орбан: Вдигам ограда по границата с Румъния . 5| 4913 |18.01.2016 Само във Фрог: Масово се представят за Б. Б. в програма за интернет разговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads