Реклама / Ads
30| 5900 |04.09.2012 НОВИНИ

Орден "Стара планина" за Джеймс Уорлик преди тръгване

.
Президентът Росен Плевнелиев е издал указ за награждаване на отиващия си посланик на САЩ Джеймс Уорлик с орден „Стара планина“ първа степен.
 

Това е най-високото отличие в наградната система у нас.
Указът № 308 е издаден на 28 август, става ясно от днешния брой на "Държавен вестник". Засега няма съобщение на президентството кога ще бъде връчен орденът.

"На основание чл. 98, т. 8 от Конституцията на Република България постановявам: Награждавам г-н Джеймс Уорлик – извънреден и пълномощен посланик на Съединените американски щати с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги за укрепването и развитието на българо-американските отношения и по повод предстоящото му окончателно отпътуване от страната", пише в указа.

Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември. Той ще се завърне във Вашингтон, където веднага ще започне работа като заместник-специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на държавния секретар.

Датата на пристигане на следващия посланик Марси Райс все още не е известна.

Джеймс Уорлик беше назначен за посланик у нас в края на 2010 г.
"За мен беше чест да работя като представител на президента на САЩ в България и аз се гордея с напредъка, който постигнахме в укрепването на американско-българските отношения", каза дипломатът в края на юли.

Росен Плевнелиев е издал и още един указ - за награждаване на Франк Бауър – президент на Фондация „Америка за България“, с орден „Мадарски конник“ първа степен за "особено големите му заслуги за укрепването, развитието и задълбочаването на българо-американските отношения".

Бауър беше и изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка при старите й акционери.

Преди дни стана ясно, че Плевнелиев е изравнил предшественика си Георги Първанов по раздаване на държавни отличия. 24 ордена и медали е връчил президентът за първите шест месеца от встъпването си в длъжност, колкото и Първанов за първото полугодие на първия си мандат (2001-2006 г.).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 128| 7390 |29.06.2012 Рекорден скок на цената на тока . 80| 6666 |13.01.2012 Борисов: Пържолата за кучето е както за Марин - орден „Стара планина” . 18| 5496 |10.01.2012 Орден “Стара планина" за генерал антинатовец . 14| 6355 |19.05.2011 Удостоиха проф. Вучков с орден „Иван Вазов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads