Реклама / Ads
45| 6658 |10.03.2014 НОВИНИ

Орешарски: С 500 лв. месечно семпло се живее

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
АЕЦ „Белене” е проект, „който не може да бъде зачеркнат”. Сега се намираме в арбитраж и най-добре е да изчакаме решението на арбитража. Заварихме Уестингахус на площадката на Козлодуй и продължихме работа с тях.
 

Това обясни премиерът Пламен Орешарски в предаването „Дневен ред” на TV7. „Виждаме, че упреци има и когато се обезпечава някаква форма на приемственост”, добави той. Според него трябва да се прави разлика между избор на технология и избор на изпълнител за проектите в ядрената енергетика.

Орешарски съобщи и какво е било обсъждано в Азербайджан по време на визитата му там. Сред основните теми е бил трансатлантическият коридор, който трябва да замени газопровода „Набуко”. „Това е засега единствената голяма възможност за диверсификация на газовите доставки”, смята той. В България изграждането му ще започне след 2018 година, като по този начин ще имаме още един източник на гориво. Основните доставки, обаче, ще продължат да идват от север.

„Южен поток” в никакъв случай не е замразен проект, но нашата позиция не може да бъде в никакъв случай по-различна от тази на ЕК”, коментира Орешарски друга енергийна тема. Той изтъкна обтегнатите отношение между Русия и ЕК във връзка с украинската криза.

Относно днешната среща с журналисти, Орешарски коментира, че е била породена от желанието на правителството да продължи да води открита политика. Всички ние, залисани в работа, отделяме малко време за пресконференции, за информиране на обществеността, аргументира се той. "Обмисляхме дълго какъв формат да бъде. Ще преценим плюсовете и минусите, за да се получи по-добра комуникация, по-полезна за българските граждани", допълни Орешарски.

По отношение на добавките за пенсионери премиерът каза, че в следващите няколко години непрекъснато има избори и винаги може да се каже, че отпускането на парите е предизборно. Така че той не би рискувал да остави хората без добавки само заради риска от обвинение в популизъм.

Според премиера, реалистично е да се стимулира двудетния модел на българското семейство. Затова се обмисля увеличаването на детските надбавки за второ дете от 35 на 50 лв.

Помолен да коментира тревожната статистика, че почти всеки млад българин на възраст до 29 години е безработен, министър-председателят посочи, че по този въпрос правителството разчита на програмата за заетост. "Много се надявам да обърнем тенденцията, истинският проблем с безработицата ще се реши от стопанското управление", обясни той.

На въпрос как се живее с 500 лева в България в момента Орешарски отвърна: "С 500 лева могат доста семпли неща да се постигнат, но има и хора, които живеят с много по-малко, така че трябва да се фокусираме към тези групи. Има хора, които с години не могат да си намерят работа. Стартираме още тази година програми в тясна връзка с проблема. Ще се стремим да назначаваме временната заетост през фирми". В края на мандата 450 лева минимална заплата трябва да бъдат факт, обеща премиерът.

Орешарски коментира и твърденията на изгонения от БСП Румен Петков, че служители в кабинета на премиера са хакнали сайта на АБВ. „Възложил съм на главния секретар да провери случая”, увери той. „Ако има нещо вярно, виновниците ще си понесат последиците”, допълни премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 5918 |10.03.2014 Орешарски: Стабилизираме страната след четири години волунтаризъм . 9| 5727 |06.03.2014 Орешарски: Имаме готовност с находището на газ в Чирен . 36| 5897 |05.03.2014 Орешарски: Проиграваме различни варианти за газови доставки . 9| 5102 |17.02.2014 Орешарски:Осми блок-„резерва" на Пети и Шести на "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads