Реклама / Ads
16| 5661 |11.06.2016 НОВИНИ

Орешарски: България влиза в дългова спирала

.
Пламен Орешарски
България влиза в дългова спирала, предупреди бившият премиер Пламен Орешарски в сутрешния блок на ”Нова”. През 2009 г. дългът към БВП е бил 14%, а днес е 29%. Това означава, че дългът се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката на страната. Това застрашава суверенитета на страната и е възможно да изпаднем до финсновото дестабилизриано състояние на Гърция, предупреди бившият премиер Пламен Орешарски.
 
Според него има две мерки, с които да се спре отиването към дъното – ограничаване на новите заеми и ускоряване на икономическия вътрешен растеж.

Орешарски каза още пред Нова телевизия, че през неговия мандат е заварил изостанала процедура по новите програмни проекти, но за една година България се е наредила в първата група страни по оперативните програми и договор за партньорство в Брюксел. Той каза още, че сега усвоените европейски средства са едва 1,6% за кря на месец март, което е провал, както е казвал и премиерът Бойко Борисов за слабите резултатити през 2009 г.

Относно предложението депутатът от ДПС Делян Пеевски да оглави ДАНС, той коментира, че това е било политическо решение на БСП и ДПС, а масовите протести са били реакцията на тази политическа грешка. Според него тези протести са били стимулирани, а част от тях и платени.

"Аз заварих тази медийна мощ (на депутата от ДПС Делян Пеевски), защо мен питате? Има друг, когото трябва да питате". Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски в отговор на въпроса дали по време на мандата си е знаел за медийната и финансова мощ на депутата от ДПС Делян Пеевски и дали "Булгартабак" не върви по пътя на КТБ.Пеевски кога придоби медийната си мощ при мен или по време на първия мандат на Борисов. "Питайте го него", повтори Орешарски.

Във връзка с наближаването на 14 юни-денят, в който Делян Пеевски беше назначен за шеф на ДАНС, което доведе до масови протести и до оставката на правителството на Орешарски, бившият премиер отново коментира, че това е отчетено като грешка, но е било политическо решение. И за него трябвало да се питат председателите на БСП и ДПС.

На въпроса дали той не е оспорил решението за назначаването на Пеевски, Орешарски отговори с въпрос: "Това ли е най-интересното от днешния ден?". Той каза още, че не е забелязал медиите да са отразили годишнината от февруарските събития, когато пак имаше масови протести, довели до края на първия кабинет на Борисов.

Темата за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) също беше засегната.Вчера Орешарски написа във Фейсбук профила си, че  Кабинетът „Борисов 1“ е подготвил фалита на банката. Бившият премиер е установил това, след като е чел доклада на Alix Partners.

От 2009 г., ако нещо се е случвало, това е от 2009 г., подчерта той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 10207 |10.06.2016 Само във Фрог: 400 000 лв. излиза ”цветановщината” на България дотук . 28| 4691 |10.06.2016 Плевнелиев: България ще подкрепя Косово по пътя към стабилност и просперитет . 2| 4170 |09.06.2016 80% от асансьорите в България са опасни . 3| 4638 |08.06.2016 Ангелкова: Между 4 и 5 млн. чужди туристи избират България през лятото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads