Реклама / Ads
9| 4910 |07.05.2011 НОВИНИ

Пл. Орешарски: Евро плюс ще ощети България

.
Пламен Орешарски
Системата на Валутния борд е архаична, но работи добре и трябва да я запазим. Въздържам се от оценка на сегашния министър на финансите, защото оценката трябва да бъде комплексна. Евро+ е политически проект и ще си остане такъв.
 

Не съм най-редовният посетител на избирателния си район – бургаския, но се старая да го посещавам. Чета и лекции по икономика. Понякога преподавам по-раздвижено, по-нагледно, за да могат студентите да научават повече, каза депутатът от КБ Пламен Орешарски в предаването Факторът Кошлуков по ТВ7.

В Министерство на финансите бях ръководител на дирекция държавно съкровище и дългове. Все още копираме названията и структурите от други страни, но това не е лошо. Работил съм в 6 български кабинета като експерт. Въздържам се от оценка на сегашния министър на финансите, защото оценката трябва да бъде комплексна, тя трябва да обхваща много страни. Като приключи мандатът, оценката ще бъде по-реална, каза Орешарски.

Предвиждането за кризата посочваше, че в България няма да има финансова криза. Това е така, има икономическа криза в страната. Тогава ЕК предвиждаше растеж около 3%, а за нас около 3,5%.

Не съм член на БСП, не мисля, че съм подходящ за кандидат-президент. Трудно се прави оценка на разходите за изборите наесен, категорично заяви депутатът.

Според него периодът 2002-2005 не е бил добър от икономическа гледна точка. Тогава се появила нова политическа партия, която спечелила изборите. Най-добрият период е 2005-2009 година, това показвали цифрите, друго нещо били оценките на хората.

Системата на Валутния борд е архаична, но работи добре и трябва да я запазим. Не бихме могли да се справим добре без нея, прогнозира Орешарски. По думите му въвеждането на данъка от 10% е довело до по-големи приходи в хазната.

Орешарски цитира цифри, за да илюстрира събираемостта на данъците от 2008 година насам. Налагал се изводът, че тя намалява. Не са били спирани и пари от европейските фондове, имало е проблеми с усвояването на тези пари.

Евро+ е политически проект и ще си остане такъв. Ще последват директиви, които сериозно ще ощетят България като нова икономика в Европа. Част от инструментите трябва да се обсъдят сериозно и ние да отстоим интересите си, препоръча Орешарски.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4834 |19.03.2011 Пл. Орешарски: Данък сгради по данъчна оценка, а не по пазарната стойност . 5| 5293 |16.03.2011 Проектодоклад може да ощети България с до 3 евромандата . 2| 4759 |16.02.2011 Антимафиоти разбиха група ощетила хазната с 200 хил. лв . 83| 6387 |26.01.2011 Велчев ощетил България с 1 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads