Реклама / Ads
50| 6394 |06.04.2014 НОВИНИ

Орешарски от Ханой: Има огромен бизнес за наши фирми във Виетнам

.
Източник: Булфото
Премиерът Пламен Орешарски подчерта, че в навечерието от 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни може да се отчете, че отношенията между България и Виетнам във времето винаги са били особено близки и приятелски. „В този регион на света Виетнам е най- приятелската страна на България. Вярвам, че и гражданите на Виетнам се отнасят по подобен начин и към България“, заяви министър-председателят,съобщиха от правителствената информационна служба
 

„Ние от България винаги сме се стремили да допринасяме за напредъка на Виетнам. Стремим се да го правим и сега и искрено се възхищаваме на успехите, които Виетнам постигна в последните години“, добави премиерът Орешарски. Според министър-председателя промените, които се осъществиха във Виетнам и в България, като че ли малко са нарушили отношенията.

„Наша задача – на държавните ръководители на двете страни – е да ги възстановим и да ги поставим на една нова, съвременна основа. Гледам на моето посещение сега и на предстоящите ми разговори с виетнамските ръководители като стъпка в усилията да задълбочим нашите взаимоотношения в интерес на двете страни и на двата народа“, каза премиерът Орешарски.

Министър-председателят отбеляза, че има много бизнес възможности във Виетнам, от които българските фирми биха се радвали да се възползват. „Има много бизнес възможности и в България. Ще се радваме големите виетнамски компании да присъстват на нашия пазар. Работа на ръководствата на двете правителства е да улесняват контактите между бизнеса и хората“, добави г-н Орешарски.

Министърът на културата Петър Стоянович изтъкна, че Виетнам и България ги свързват културата и духовността. Той подари на българското посолство в Ханой подбран пакет от над 100 произведения на българското изкуство – песни, танци и филми, сред които и „Лачените обувки на незнайния войн“. „Надявам се с този малък жест да подкрепим усилията на посолството, на българското правителство и на нашето приятелство и дружба“, каза министър Стоянович. По- рано през деня министър-председателят Орешарски проведе среща с представителите на българските делови среди, които са заедно с официалната делегация в Ханой. Хората от бизнеса подчертаха, че има български интерес за развиване на дейност във Виетнам и дадоха за пример туристическия сектор. Като проблем те поставиха бавните процедури и подчертаха, че е важно да се усеща подкрепата на българската държава.

Премиерът Орешарски присъства и на откриването на първия български ресторант в Ханой – „София“. Инициативата е на Анх Нгуен, който е учил и живял повече от 16 години в България и на Жени Желязкова, която е от две години в Ханой. Двамата са убедени, че българската кухня ще се радва на успех във Виетнам. Министър-председателят Орешарски подари на ресторанта плакет на Мадарския конник и пожела успех.

По време на престоя си в Узбекистан, на път за Ханой, премиерът Орешарски беше посрещнат от кмета на град Самарканд Акбар Шукуров и от председателя на областта Зоир Мирзаев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 6324 |02.04.2014 Сидеров въртя на шиш Орешарски за Виктория Нюланд . 135| 6064 |01.04.2014 "Атака" сваля кабинета "Орешарски" при санкции срещу Русия . 21| 5997 |31.03.2014 Орешарски и Нюланд обсъдиха визите и санкциите срещу Русия . 17| 6022 |31.03.2014 И Първанов и Орешарски ще пият кафе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads