Реклама / Ads
0| 5740 |17.04.2016 НОВИНИ

Орешарски: Има ескалация на взимането на заеми, влизаме в "дългова спирала"

.
Пламен Орешарски
Трябва да вървим към балансирани бюджети и да преустановим нарастването на дълга, защото сме в начален етап на "дългова спирала". За това предупреди бившият премиер Пламен Орешарски пред БНТ.
 

Според него една част от новите дългове, които се взимат, служат да се погасяват стари дългове, но лошото е, че една част са за покриване на дефицити. А това вече в бюджета е анахронизъм. Ние сме шеста година на дефицити и ако в началните години, имаше известно обяснение с острия стадий на кризата, днес няма обяснение.

 

"Гледайте нарастването на дълга, а не че се взимат дългове, за да се погасяват стари. Ако е само това, дългът няма да расте, но той расте. Което означава, че сме в начален етап на т.нар. "дългова спирала". Малка утеха е, че сме в начален етап, защото практиката досега показва (не само на нашата страна, но и на всички страни, които са изпадали в дългови кризи), че веднъж като се влезе в дългова спирала, много трудно се прекратява и излиза. Трябва много политическа воля, за да се преустановят дефицитите", каза Орешарски.

 

Според него най-лошото, което може да се случи, го виждаме в нашите съседи - южни съседи - рестрикции, ограничени, намаляване на доходи

 

"Не искам да плаша никого - все още не сме пред тази угроза. Истинският проблем ще го усетят някои от следващите кабинети", заяви Орешарски.

 

На читателски въпрос за милиардите заеми, които са взимали по време на неговото управление, той отговори, че това е било нужно, за да се погаси фермерският дълг на министър Дянков и да се финансира дефицита за 2014 г.

 

"Не може да се отсече отведнъж нито дефицита, нито взимането на заеми. Трябва да се обслужват дълговете. Това трябва да става плавно с програма, в рамките на няколко години. Не виждам точно това в момента. Виждам ескалация на взимането на заемите, а не плавно намаление до установяване на балансиран бюджет и преустановяване на взимане на заеми, които да харчим - по-скоро заеми, с които да обслужваме старите", каза още Орешарски.

 

На въпрос какво ще каже Бойко Борисов, когато разлбере, че си приписва успехи, Орешарски заяви: Ами аз имам един прост въпрос. Ако толкова добре събират приходи, защо не го правиха в първия мандат? Значи има някаква друга причина между двата мандата, която сега стабилизира приходните агенции".

 

В рамките на целия първи мандат, слабата събираемост беше един от основните проблеми. В рамките на моя мандат един от приоритетите беше да стабилизираме приходната част в държавата . В това число с мерки и поправки в закона. Това ме удовлетворява, че очевидно тези мерки работят, допълни още Пламен Орешарски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5169 |29.03.2016 Орешарски: България върви към гръцки сценарий . 12| 5145 |23.02.2016 Орешарски: Ще видим технократски доклад за КТБ . 26| 8093 |29.12.2015 Орешарски: Управляващите се снишиха, докато отмине бурята . 0| 8450 |06.12.2015 Орешарски: На Бойко Борисов все някой му е виновен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads