Реклама / Ads
20| 5042 |16.01.2014 НОВИНИ

Орешарски: Имаме в програмата си нови политики на икономическо управление

.
Пет години след разгръщането на глобалната икономическа криза ситуацията остава неустойчива, особено за страните от Европейската общност. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред участниците в бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара.
 

Премиерът отбеляза, че европейските икономики са били тежко засегнати и на повърхността са излезли дисбаланси, които са съществували и преди, но са били потиснати от икономическия растеж по това време. Ярко се откроиха дисбалансите в Еврозоната и загубата на конкурентоспособност на част от европейските икономики. Допълнително негативно влияние оказват силно напрегнатите публични финанси на преобладаващата част европейски икономики, при това предимно на старите европейски страни, коментира премиерът. Актуалните въпроси пред европейските икономики днес са свързани с необходимостта да се подобри конкурентоспособността и да се смекчат дисбалансите, от една страна, а от друга, да продължи процесът на фискална консолидация, смята Пламен Орешарски.

Премиерът посочи, че страната ни е влязла в кризата в доста добра финансова и фискална кондиция. След четири години на бюджетни излишъци и рекордно ниско равнище на публичния дълг - 14 на сто от БВП, фискалните резерви надхвърляха 10 на сто от БВП, коментира премиерът. По думите му това е предпазило публичните финанси, които днес са между най-стабилните спрямо другите 27 европейски партньори, макар че вече фискалните резерви били изтощени. Банковата система издържа на предизвикателствата на кризата поради значително по-строгите регулации, смята Орешарски. По думите му икономиката ни днес все още носи белезите на рецесията, а усилията са насочени в посока на преодоляване на последиците.

Министър-председателят посочи, че правителството държи на приемствеността, характерна за последните 15 години по отношение на съхранението на монетарния режим и стабилността на банковата система. Ще продължим да реализираме целесъобразните инфраструктурни проекти, ще осъществим приемственост и във външната политика и външноикономическите връзки. Имаме в програмата нови политики и различни акценти в икономическото управление - по активна роля на държавата като регулатор и гарант на по-ефективната конкуренция, ограничаване на административните тежести върху бизнеса, създаване на по-благоприятен бизнесклимат, заздравяване на фискалните позиции на страната, засилване на регулациите във финансовия сектор, отбеляза премиерът.

По думите му основната цел е да се създадат предпоставки за стимулиране на икономическото развитие. През тази година ще продължи и диалогът с местните власти за подобряване на административната среда за бизнеса в общините. Засилва се подкрепата за малките и средните предприятия и за насърчаване на започването на нов бизнес. Предвижда се прилагането на оздравителни мерки на енергетиката до достигане на по-устойчиво състояние на сектора. Една от водещите цели е насърчаването на инвестиционната активност, създаване на предпоставки за възстановяване на някои стари производства и за разкриване на нови. Премиерът отбеляза значително по-ускореното усвояване на евросредствата от изтичащия програмен период. Четири пъти е ускорено разплащането, каза премиерът и посочи, че от заварените 37 на сто усвоени средства за целия програмен период, към края на миналата година това число е достигнало 54 на сто. Българската икономика успя да премине през острите стадии на кризата без сериозни поражения. Опровергахме редица авторитетни прогнози за предстоящ срив на валутата, финансите и икономиката, запазихме конкурентоспособността на нива, близки до тези от предкризисния период. Предстои ни обаче да създадем предпоставки за връщане на икономиката ни на пътя на растежа и за смекчаване на острите социални асиметрии проявили се в последните години, заяви министър-председателят.


Премиерът Орешарски каза по време на бизнес срещата, че ВЕИ-таксата не представлява по-голяма тежест от аналогични такси, въведени в близо половината европейски страни. Нейната цел е, за да може НЕК да продължи да плаща, не искам да развивам други сценарии, оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система, каза премиерът в отговор на въпрос от деловите среди в рамките на бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара. В отговор на друг въпрос премиерът каза, че въвеждането на електронното правителство е скъп и дълъг във времето процес и той минава през подобряване и увеличаване на броя на електронните услуги за хората и бизнеса и много работа в администрацията. Само
Само в едно ведомство експертите работят с 42 различни софтуера, това илюстрира колко много работа предстои, каза премиерът.За лошо или за добро имам представа от цялостното развитие на администрацията, в т.ч. и за прозрачността от началото на 90 г., каза премиерът в отговор на друг въпрос. Имаше периоди, когато на секретните заседания имаше по пет-шест точки, сега нямам спомен да е имало заседание с повече от една точка, и преобладаваща част - за назначаване на дипломати, ако това може да е секретно, каза премиерът. Единственото непрозрачно нещо в "Южен поток" е 5-часовият ми разговор с шефа на "Газпром" и той никога няма да стане ясен, заяви премиерът. В отговор на въпрос за здравеопазването Орешарски каза, че правителството си е поставило за цели за тази година да се подобри значително спешната помощ, да се модернизират системите по лекарствената политика и да се подготви болничната помощ за достъп на частните фондове в нея. Ако успеем да се справим с тези три ключови цели, ще продължим в края на годината с плановете си за следващата година, каза премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5199 |13.01.2014 Орешарски: Има намаление на правителствения дълг . 75| 11346 |29.12.2013 М.Константинов:Имаме невъзможно висок коефициент на крадливост . 39| 5971 |22.12.2013 Орешарски: Приказките за валутен борд са политически закачки . 12| 5471 |20.12.2013 Пламен Орешарски: Похарчили сме над 25 млн. лева за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads