Реклама / Ads
3| 5297 |12.12.2013 НОВИНИ

Орешарски: Изграждането на 7 блок от "Уестингхаус" тръгва 2016 г.

.
"Изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" от американската "Уестингхаус" няма да ангажира никакви бюджетни средства". Това каза министър-председателят Пламен Орешарски.Седми блок няма да ангажира бюджетни средства
 

Премиерът обясни, че по време на срещата си с президента на "Уестингхаус" Дани Родерик е обсъдил свършеното до този момент по подготовката на изграждането на седми ядрен реактор на АЕЦ "Козлодуй".

"На срещата представителите на "Уестингхаус" и БЕХ сключиха споразумение, което ще даде възможност в следващите до девет месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри", каза още министър-председателят. Той изрази надежда, че това няма да стане в последния момент, а ще бъде извършена подготвителната работа в по-кратък период.

"На този етап дискутирахме с президента на "Уестингхаус" и мога със сигурност да кажа това, че проектът няма да ангажира никакви бюджетни средства", каза още Орешарски.

"Проектът ще бъде кредитиран дългосрочно, най-вероятно, от "Ексимбанк" и още една финансова институция в комбинация, която предстои да се уточни. При параметри, които също предстоят да се уточняват", каза министър-председателят.

Орешарски обясни, че се надява да има благоприятни условия, за да "можем при спазване на всички етапи, които сме набелязали, от 2016 да започнем фактическото изграждане" на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй".

От своя страна изпълнителният директор на "Уестингхаус" Дани Родерик каза, че е обсъдил с премиера Пламен Орешарски "нещо толкова важно като енергийната сигурност" на България.

"Това е началото на нашата съвместна работа. Ние възнамеряваме да изградим в България един проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност, според най-високите световни стандарти. Същевременно той ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност на България", обясни Родерик.

"Много съм доволен от реакциите на българските агенции в сектора и на българското правителство, и на взаимодействието с българската страна", добави изпълнителният директор на "Уестингхаус".

"Уестингхаус" е изцяло отдаден на това българската страна да реализира своите мечти и своите цели в областта на енергетиката", заключи Родерик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 4746 |09.12.2013 Орешарски: Няма как да сме сбъркали с "Южен поток" . 32| 6743 |09.12.2013 Орешарски: Вместо да гръмне нашата икономика, гръмнаха редица други . 35| 4753 |08.12.2013 До дни Реформаторският блок става политически съюз . 50| 4829 |05.12.2013 Орешарски: Има основания за критики към мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads