Реклама / Ads
26| 5351 |08.06.2013 НОВИНИ

Орешарски: Малко трябва да смекчим забраната за пушене

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Противник съм на тютюневия дим навсякъде. От друга страна вероятно трябва малко да смекчим този режим за пълна забрана за пушене на обществени места.
 

Това заяви пред Дарик министър-председателят Пламен Орешарски.

„На мен ми се струва, че никога не бива да се връщаме към по-стари периоди на повсеместно пушене на обществени места. Макар аз лично да пуша", сподели премиерът.

Според него, България е една от малкото страни в Европа, в която всички пушещи трябва да бъдат на улицата.

„Може да проследите смекчаване на режимите в най-консервативните северни страни в това отношение и ще видите, че балансираните решения в случая са по-добри, отколкото крайностите", добави Орешарски.

На въпрос дали в заведение, което не може да бъде разделено, трябва да се да даде избор дали да бъде за пушачи или непушачи, той изрази мнение, че на такива места не трябва да се пуши, но подчерта, че решението ще вземе парламентът,

Колкото и да бъде увеличена помощта за отглеждане на бебе, нямало да е достатъчно

По темата за определяне размера на помощта за отглеждане на бебе от годинка до две годинки премиерът коментира, че през 2014-а помощта ще е толкова, колкото позволяват финансовите възможности. „Ще се опитаме да подпомогнем бюджетите на домакинствата с най-ниски доходи. Даваме си сметка, че колкото и да ги увеличим, те няма да са достатъчни. Нивото, от което тръгваме, е много ниско".

Между темповете на растеж и раждаемостта има пряка връзка - по-висока раждаемост има в периодите, когато има по-добри очаквания, посочи Орешарски.

„По-добре е, когато обезщетенията са по-добри, а майките бързо се интегрират обратно в пазара на труда. Отчитайки обаче нашата специфика и исторически ниските нива на раждаемост, мисля, че не можем да си го позволим. Едно по-дълго обезщетяване на майките е право, но не е задължение, така че тези майки, които имат перспективна работа и искат да растат в кариерата си, и сега не се възползват".

Премиерът заяви, че държавата трябва да подпомага семействата, които искат да имат деца, но по една или друга причина не успяват и имат нужда от процедура „ин витро".

Той заяви, че в настоящите условия е по-важно да се отчитат доходите на родителите, за да има целеви характер подпомагането, защото една част от българските домакинства не изпитват нужда от подпомагане, тъй акто са достатъчно добре материално обезпечени.

„Помощта за отглеждане на дете ще бъде толкова, колкото позволят финансовите възможности през следващата година. Ще се опитаме да подпомогнем бюджетите на домакинствата с най-ниски доходи. Въпреки това си даваме сметка, че колкото и да ги увеличим, те няма да са достатъчни".

Правителството ще задържи увеличението на пенсионната възраст, категоричен бе новият премиер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 5424 |02.06.2013 Орешарски: Знам, че нямам не 100, а и 10 дни . 47| 6538 |30.05.2013 Орешарски: Планираме 450 лв. минимална заплата за края на мандата ни . 74| 5816 |29.05.2013 Орешарски: Приятели ме питат що за човек приема да стане премиер сега . 10| 5268 |29.05.2013 М. Райков: Оставям България в малко по-добро състояние, отколкото я намерихме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads