Реклама / Ads
85| 5788 |27.10.2013 НОВИНИ

Орешарски се надява на диалог с протестиращите студенти

.
Пламен Орешарски
Към този момент ситуацията все пак е под контрол. Но притеснителни са тенденциите, тъй като никой не очаква, че конфликтът в Сирия скоро ще бъде разрешен, че вълните от бежанци ще секнат.
 

Сегашната бежанска вълна няма пряка връзка с Шенген, но по-скоро би могла да ни приближи, ако ние съвестно изпълняваме ангажиментите си, заяви по БНР министър председателят Пламен Орешарски в интервю от Брюксел.

До този момент никой не ни критикува, че приемаме нелегални емигранти, защото нашите гранични власти залавят тези бежанци. Проблемът не е от коя част на границата минават бежанците, проблемът е наистина в голямото предизвикателство и необходимостта от доста повече ресурси, с които ние не разполагаме, за да посрещнем тази бежанска вълна. И ако към този момент ситуацията все пак е под контрол, притеснителни са тенденциите, тъй като никой не очаква, че конфликтът в Сирия скоро ще бъде разрешен, че вълните от бежанци ще секнат, предупреди той.

Ние трябва да изпълним нашия хуманитарен дълг и да разчитаме в същото време, но не напълно, на европейската солидарност. Ако някой мисли, че Европа ще покрие на 100% нашите разходи, това за съжаление не е така, заяви премиерът Орешарски.

Орешарски изтъкна още, че критиките на окупиралите Ректората студенти не са само към правителството, но и към други институции. "Разбирам, че имат критични искания и към Конституционния съд, и към парламента", посочи той.  Министър-председателят заяви, че се надява на диалог не само с тях, но и с други групи, които имат критично отношение към институциите.

На въпрос дали се е наложило да обяснява на председателя на ЕК Жозе Барозу за мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци до 2020 г., Орешарски каза, че Барозу е много опитен политик и разбирал южните политически емоции.

На въпрос дали е коментирал с Барозу и темата с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, премиерът отговори, че му е разяснил случая още преди време. "Този въпрос не стои никъде другаде, освен в кръговете, които не подкрепят кабинета", смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 5986 |26.10.2013 Борисов: И луната да окупират, за Орешарски и компания няма значение . 21| 5249 |25.10.2013 Орешарски към Барозу: Ще преразгледаме мораториума . 24| 6489 |24.10.2013 Орешарски: Мораториумът за земята ще бъде преразгледан . 16| 6238 |22.10.2013 Орешарски смята бюджета в резиденция "Лозенец"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads