Реклама / Ads
64| 7406 |26.07.2013 НОВИНИ

Орешарски почва АЕЦ "Белене", Богомил Манчев - доволен

.
Пламен Орешарски
В глава „Спасяване на българската енергетика” е записано, че се предвиждат преговори с „Росатом” с оглед решаване на проблемите, възникнали по проекта „Белене.
 

В проекта за управленска програма на правителството е залегнало рестартиране на проекта „Белене”, стана ясно от представения проект пред Националния съвет на БСП, предаде „Фокус”.

В глава „Спасяване на българската енергетика” е записано: При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта „Белене” и прогнозите за електропотреблението в региона и България – рестартиране на проекта с ясна финансова структура. Предвиждат се преговори с „Росатом” с оглед решаване на проблемите, възникнали по проекта „Белене”. Залегнало е и изпълнение на програми за удължаване на срока за експлоатация на генериращи мощности в това число на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Задейства се проектът на Богомил Манчев, коментираха за Фрог нюз депутати от левицата, пожелали анонимност. Те припомниха, че шефът на „Риск инженеринг” има най-голяма полза от строителството на втора атомна, защото от години участва в проекта и държи едни от най-печелившите дейности по неговата реализация.

Само преди няколко седмици Манчев е разговарял с китайски инвеститори, на които обяснил, че има разговори и договорки с руски и американски фирми, които могат да се включат в „строежа на века”.

Иван Айолов, зам.-министър на икономиката и енергетиката, се счита за близък човек на Манчев. Той ще отговаря за централата от името на държавата.

От някои опозиционни партии обаче се заканват да изкарат документи от прокурорското разследване на Красимир георгиев и фирмата му „Фронтиер”, с които Манчев имал близки бизнес отношения.

 

Протестиращи пък се готвят за нови акции пред Съдебната палата с искарния главният прокурор да каже, какво става с „онези” 12 дела по линия на корупцията в енергетиката, заради които Галина Тонева си отиде като зам.-главин прокурор, а колегата й Борислав Сарафов обяви, че поне пет от тях започват наказателни производства.

 

Припомняме, че на 6 юни 2013 Богомил Манчев заявява пред в. „24 часа”:

"Белене" си е на точното място. Има само един смисъл да я няма - ако ние сме решили, че ще изчезнем като нация. Но тогава не са ни необходими и "Мариците", и VII блок на "Козлодуй", нищо не ни е необходимо. §ентралата ще струва към 8 млрд. евро без лихвите. С лихвите за този период ще излезе 20 млрд. лева.”

Толкова ще струва, ако проектът е държавен.

Засега не е ясно, откъде ще се вземат тези пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4985 |26.07.2013 Планът "Орешарски" първо при БСП, после в НС . 31| 5139 |26.07.2013 Пращат на Марс Орешарски и министрите му . 21| 6927 |26.07.2013 Парамов: Часовникът на Орешарски върви назад . 31| 5112 |25.07.2013 Орешарски: Другата седмица да одобрим цялата си програма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads