Реклама / Ads
8| 4972 |02.12.2013 НОВИНИ

Орешарски: Подкрепяме Косово за ЕС с позитивен и негативен опит

.
Премиерът Пламен Орешарски изрази подкрепата на България за сключването на споразумение за асоцииране между Косово и ЕС."На разположение сме с целия си позитивен и негативен опит в процеса на интеграция. Не е нужно да допускате нашите грешки", заяви министър-председателят по време на среща с външния министър на Косово Енвер Ходжай, който е на официалното си посещение у нас.
 

Орешарски прие поканата да открие българо-косовски бизнес форум. Предложението на премиера на Косово Хашим Тачи беше предадено от външния министър Енвер Ходжай. Беше договорено форумът да се проведе в началото на следващата година като средство за засилване на икономическите отношения между двете страни, пишат още от пресслужбата.

"Заинтересовани сме да превърнем 2014 г. в година за развитие на двустранното ни икономическо сътрудничество. Ваше посещение в Прищина, съчетано с бизнес форум, би било отличен знак в тази посока", каза от своя страна министър Ходжай. Той обяви, че страната му е отворена за българската продукция, която е със световно качество, и за присъствие на място на български фирми, известни със своите специалисти.

Косовският дипломат благодари за подкрепата на българския народ и правителство, която е точно в решаващ момент за признаването на Косово. Той изрази и надежда, че на страната му ще бъде оказана помощ и по пътя на интеграцията й в евроатлантическите структури.

"Подкрепяме във всяко отношение Косово и желаем да се утвърдите като модерна демокрация. Имате приятел в лицето на България", каза още министър-председателят. Ще бъде направен анализ на какъв етап на подготовка се намират проектите на двустранни документи за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество, за да могат да бъдат подписани евентуално през пролетта, добави още той.

Министър Ходжай е в страната по покана на министъра на външните работи Кристиан Вигенин. По-рано днес двамата обсъдиха състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения и подписаха междуправителствен меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6096 |27.11.2013 Подкрепяме Украйна за ЕС . 22| 5669 |23.11.2013 Сидеров: Подкрепяме гражданските патрули . 16| 8073 |19.11.2013 Орешарски: Връщаме ДОД на хората с минимално заплащане . 38| 5249 |14.11.2013 Орешарски: Проектобюджетът дава глътка въздух на местната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads