Реклама / Ads
20| 4849 |06.06.2016 НОВИНИ

Орешарски: Правителството на Борисов се провали с еврофондовете

.
Пламен Орешарски
”Ние спасихме еврофондовете за новия програмен период, а сега правителството на Бойко Борисов се опитва да ни очерни”. Това написа във Фейсбук бившият министър-председател Пламен Орешарски. Премиерът на България 2013-2014 година хронологично разказа за събитията и подчерта, че именно по време на неговото правителство работата по преговорите и изготвянето на документите е била ускорена, като се е наваксало забавяне от първия кабинет на Борисов. Ето какво написа Орешарски:
 

"Очертаващият се провал в усвояването на европейските фондове две и половина години след началото на програмния период 2014-2020 година провокира управляващите да търсят поредния виновник – отново правителството на Орешарски ?! В действителност, забавянето датира още от първия кабинет Борисов, продължава при служебното правителство на Близнашки и при втория кабинет Борисов. Ето фактите: България започна неформалните преговори по Споразумението за партньорство (основният програмен документ) през април 2013 година и бе една от последните страни-членки. След поемането на мандата в края на май 2013 от кабинета Орешарски, бе ускорено не само усвояването на средствата от стария програмен период, а се форсира и работата по подготовката на документите за новия програмен период. През април 2014 година Споразумението за партньорство бе представено в Брюксел, като България бе 14-тата страна, готова с този най-важен програмен документ. Той бе одобрен от ЕК на 7 август същата година и нашата страна вече бе 12-тата от всички 28 страни. Оперативните програми бяха изпратени на ЕК в края на май 2014 година и ориентировъчният срок за тяхното одобрение бе октомври. За съжаление, служебното правителство на Близнашки започна процедура по ревизиране на същите програми, без да успее да внесе исканите изменения. Тези действия обаче отсрочиха одобряването на оперативните програми чак за следващата година. Изводи: 1. Фактите показват, че основната дейност по изработването на програмните документи е свършена в моя мандат, при това наваксвайки завареното закъснение. 2. Партийната пропаганда не може да компенсира липсата на приемственост, довела до значимо забавяне на процеса и по- важното, не може да ускори усвояването на фондовете."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 13672 |06.06.2016 Проф. Слатински: Борисов вече го удря през просото . 195| 8155 |05.06.2016 Борисов обеща да ремонтира паметника на Бузлуджа . 11| 7218 |05.06.2016 След заплахата на Борисов в Пазарджик започнаха акция срещу контрабандата . 72| 6138 |04.06.2016 Борисов: Цената на билета в София е справедлива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads