Реклама / Ads
39| 5951 |22.12.2013 НОВИНИ

Орешарски: Приказките за валутен борд са политически закачки

.
Източник: Булфото
Валутният борд не е застрашен. Винаги съм избягвал да коментирам финансовите тези на бившия премиер. В средата на тази година например имаше оценки на НАП и Агенция „Митници”, че няма да бъдат събрани около 1 милиард лева. Към днешна дата неизпълнението на приходите, което се очертава, е под 500 милиона лева.
 

Това заяви премиерът Пламен Орешарски в „Нека говорят” по бТВ.

„Що се касае за валутния борд – тези заклинания не ги чуваме за първи път. Имало е опити на хора, опитващи се деструктивно да играят в системата. Не са уместни атакуванията на валутния борд. Валутният борд не е застрашен”, заяви Орешарски. „Всички приказки за борда, които ще чуете, ги приемайте само като политически закачки. Няма нищо, което да притеснява мен или управителя на БНБ”, добави той.

Орешарски заяви, че засега смяна на министри в кабинета не се предвижда. "Бих казал, че шест месеца са малък период за оценка на министрите. За шест месеца вече се оформя един колегиален стил на работа на кабинета. Защото индивидуалните постижения не струват кой знае какво, ако работата на кабинета не върви", обясни премиерът.

За Орешарски изминалите шест месеца са били по-скоро стабилизиращи. Важно бе успешно да завършим финансовата година, защото в средата на годината ситуацията не изглеждаше добре. Сега обаче предстои още по-трудното - не само да внесем стабилитет, но и да направим крачки напред - да подобрим икономическото състояние на страната, да възстановим растежа и да засилим социалните политики, посочи Орешарски.

Много е опасно, когато допуснем ситуация, в която един човек взима всички решения.
На въпрос кой е истинският управляващ в момента, Орешарски заяви, че България е парламентарна република и се управлява от парламента. Изпълнителната власт също има своите компетенции, президентът и съдебната система също. Диалогът с парламентарните групи е задължителен. Често и аз оказвам натиск за дадено решение, призна премиерът.

Орешарски коментира още, че никога не си е представял, че ще му е лесно на поста, който заема. "Но не съжалявам. Мисля, че си струва", категоричен беше още министър-председателят.

На въпрос колко работни места е отворило правителството, Орешарски заяви, че поне е спряло тенденцията да се затварят такива. 250 хиляди нови работни места за 4 години са били в стратегията на кабинета. Бизнесът ще ги отвори, а не правителството. Целта е създаване на по-добър климат в бизнеса, подчерта той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5451 |20.12.2013 Пламен Орешарски: Похарчили сме над 25 млн. лева за бежанците . 6| 4538 |19.12.2013 Орешарски: Не бързаме за банковия съюз . 3| 5298 |12.12.2013 Орешарски: Изграждането на 7 блок от "Уестингхаус" тръгва 2016 г. . 37| 4746 |09.12.2013 Орешарски: Няма как да сме сбъркали с "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads