Реклама / Ads
16| 4760 |13.09.2013 НОВИНИ

Орешарски се притеснява за резултата по делото за "Белене"

.
Думите, които съм споменал имат ориентировъчен характер и са в контекста на друг дебат, а не опит да се прогнозира как ще завърши делото по АЕЦ "Белене". Дебатът е за наследените ангажименти към момента.
 

Това каза премиерът Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол за проекта АЕЦ "Белене". Размерът и изходът от това дело не е обект на коментар в пленарната зала. Познавайки и работейки в миналото с адвокатите на "Уайт енд Кейс" съм убеден, че те ще направят всичко възможно да се минимализират щетите по това дело. Въпреки това докато не видя финалния резултат ще продължа да се притеснявам. Това не е въпрос на оценка на шансове, а е в резултат на факта, че има открит висящ въпрос, добави Орешарски.

Много по-хубаво ще е да го няма въпроса и тогава може би щяхме да дискутираме по други теми, не по тази. Но ще продължа да се притеснявам, докато не видя крайния силно се надявам благоприятен резултат за моята страна, каза ще Орешарски.

БГНЕС припомня, че руската компания "Атомстройекспорт" заведе дело срещу българската НЕК за 1 милиард евро заради неизпълнение на ангажиментите по строителството на АЕЦ "Белене". Това стана през септември 2012 по време на управлението на кабинета "Борисов", който в течение на четири години ту спираше, ту отваряше този проект, без да вземе някакво смислено решение. Тази политика на ГЕРБ подкопа позициите на страната ни като надежден партньор при осъществяването на големи проекти. /БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски коментира и структурата на кабинета. Той каза, че всяка структурна мярка е мотивирана от подобряването на координацията в Министерския съвет и по-добра координация на действията в областта на строителството и инвестиционния контрол. С новото министерство по инвестиционното проектиране няма да се увеличи административната тежест върху бизнеса. Промениха се 80 закона при създаването на министерството, предстои да се променят редица нормативни актове, заяви Лиляна Павлова. „Това министерство е кухо, то няма конкретна тематика, с която да се заеме”, посочи тя.

„Известно е, че всяка структурна мярка, в това число и форматирането министерство, е формирано от стремежа за подобряване на работата. Вие изразихте съмнения още в началото че мярката няма да е успешна. Предлагам след известно време да коментираме резултатите”, посочи министър-председателят. По думите му, една по-добра координация не е излишна. „Мисля, че политиката, която и сега демонстрираме, е обратна на предположението, че с новото министерство ще се утежни административната тежест върху бизнеса”, отбеляза Орешарски. „Има известно основание да се съмнявате – всяко ново ведомство крие рискове да не заработи добре. Не го отхвърлям този риск, но правим всичко възможно да изпълним максимално добре първоначално поставените цели”, отбеляза Орешарски. Според Орешарски тези проблеми рядко са попадали във фокуса на предишните министри, което е грешно. По този начин ще се засили контрола и координацията между централната и местната власт.

Министър-председателят коментира, че всяко ново ведомство крие риска да не заработи добре, но отхвърли този риск. Според премиера този риск си заслужава и не намира страховете на ГЕРБ за реални.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5070 |11.09.2013 Орешарски кани вторият по богатство китаец да инвестира у нас . 41| 5703 |09.09.2013 Павлова: Администрацията на кабинета "Орешарски" не работи . 27| 5262 |09.09.2013 Орешарски: Не мислех, че ще е лесно, но се оказа по-трудно от очакванията . 27| 5788 |08.09.2013 87-и ден:"България каза: Орешарски, върви си!"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads