Реклама / Ads
30| 6194 |11.12.2013 НОВИНИ

Орешарски ще послуша ЕС за "Южен поток"

.
За "Южен поток" ще се съобразим с Европейския съюз, заяви Пламен Орешарски. Ивица Дачич подчерта, че те не са част от ЕС и имат желание да строят, защото това е икономически напредък за тях.
 

Премиерът Орешарски подчерта, че двустранните отношения между България и Сърбия се развиват изключително позитивно. "Малко съседни страни могат да покажат такива добри отношения", заяви министър-председателят на България след срещата с сръбския си колега Ивица Дачич. По думите му има и проблеми, но и двете страни се стремят да ги решават в добрия тон.

България подкрепя Сърбия по пътя за членство в ЕС. В наш интерес е да премахнем границата след влизането на страната в ЕС като обект на исторически спорове между двете страни. Следващата годината се предвиждат съвместни заседания на МС на Сърбия, България и Румъния. Основните теми, по които са говорили е икономическото сътрудничество, развитие на търговията, както и насърчаване на инвестициите.

‘Не на последно място е развитие на инфраструктурата. От догодина ще има авиолинии София - Белград, Белград - Варна", заяви Орешарски. Двамата премиери са коментирали и трансгранични проекти. Ивица Дачич заяви, че близките ни отношения трябва да се развиват не само на основата на близостта ни като народи, но и да гледаме в бъдещето. По думите му Сърбия изключително много разчита на подкрепата на България за приемането на страната в ЕС. Сръбският премиер коментира, че се създава едно негативно отношение към Балканите, базиращо се на историческото минало. "По никакъв начин не сме го заслужили и ние като премиери трябва се противопоставим на това отношение и да работим за оправянето на имиджа и развитието на Балканите", заяви Дачич.

Той подчерта, че трябва да бъде довършен проектът на магистралата България - Сърбия и трябва да се види как двете страни могат да си сътрудничат в областта на енергетиката и селското стопанство. "Недопустимо е в 21 век да няма железопътна връзка между двете страни, а една част дори да не е електрофицирана. Ако нашите страни искат да се развиват - това не може да стане без добре изградена инфраструктура. Трябва да си поставяме високи цели, за да може икономиките на страните ни да заработят", заяви още сръбския колега на Орешарски.

Що се отнася до "Южен поток" Орешарски заяви, че ще се съобразим с ЕС. Дачич подчерта, че те не са част от ЕС и имат желание да строят, защото това е икономически напредък за тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 4754 |09.12.2013 Орешарски: Няма как да сме сбъркали с "Южен поток" . 32| 6765 |09.12.2013 Орешарски: Вместо да гръмне нашата икономика, гръмнаха редица други . 50| 4839 |05.12.2013 Орешарски: Има основания за критики към мен . 62| 5472 |05.12.2013 Борисов: Предупреждавах, че ще объркат и "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads