Реклама / Ads
202| 6370 |17.06.2013 НОВИНИ

Орешарски: Служебно правителство не би могло да реши проблемите

.
Номинацията на Делян Пеевски очевидно беше грешка и обществената реакция го показа. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в интервю за БТВ.
 

Когато обсъждахме с Лютви Местан и Сергей Станишев се разбрахме, че трябва да се назначи човек, който трябва да свърши много работа. Изкуших се да поискам справяне на контрабандата, събиране на приходите и ширещото се отклоняване на ДДС, каза Орешарски.

Подценихме противоречивия образ на Делян Пеевски. Оставката е лично решение, поемам висок риск заради икономическите предизвикателства, както и изостреното обществено мнение към случващото се през последно време в страната. Какво ще реши моята оставка, попита Орешарски.

Имам съмнение, че ако подам оставка, ще се възпроизведе същата ситуация. Ще има три месеца служебно правителство и вотът ще се проведе по съществуващия Изборен кодекс, мотивира се премиерът. Енергетиката и здравната система е в колапс, каза Орешарски. В следващите два-три месеца ще се финализира споразумението за следващия 7-годишен период в ЕС.

Рискуваме един от ключовите фактори, предупреди премиерът. На въпрос дали е кукла на конци, Орешарски каза: За мен не стои въпроса за оставката - утре, след няколко седмици или след няколко месеца. Аз не съм политик и е видно, че нямам усет по последната ми грешка. Аз нямам политическо бъдеще и не желая да имам такова. Нямам и политическо настояще, каза Орешарски. Кръгът от хора, които не ми вярват се е увеличил, добави премиерът.

Изненадващо на въпроса кой е номинирал Делян Пеевски Орешарски отговори: Искате да излъжа ли? Повторно зададеният въпрос получи отговор - "Ще задържа отговора. За мен по-важното е, че направих политическа грешка, осъждаха се и други имена", каза Орешарски. Той отказа да съобщи кои са били останалите имена, но загатна, че е получил отказ от някои от тях. Делян Пеевски можеше да се справи с контрабандните канали, каза Орешарски.

Той гарантира, че ще направи широко обсъждане. В момента в който ПГ на Коалиция за България и ДПС имат съмнения в мен ще подам оставка, категоричен е Орешарски. Орешарски се отметна и от лансираната идея Цветлин Йовчев да стане вицепремиер. Казах, че ще обсъдим идеята за вицепремиер, който да координира различните служби, когато се случи реформата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6031 |17.06.2013 Ройтерс: Българите се надигнаха срещу правителството, което е на власт от две седмици . 141| 5890 |16.06.2013 Пламен Орешарски: Оставката ми ще дестабилизира страната . 98| 6125 |15.06.2013 Доц. Буруджиева: Ще бъдем крайно критични към правителството . 39| 7733 |14.06.2013 Британският посланик: Всички очи са насочени в новото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads