Реклама / Ads
65| 6165 |24.07.2013 НОВИНИ

Орешарски: И аз възразявам срещу назначения, но трябва компромис

.
Пламен Орешарски
Когато говорим за качествата на назначените, аз също имам своите възражения, но парламентарната политика налага да се правят компромиси с партньорите.
 
Тези думи на министър-председателят на България Пламен Орешарски цитира кореспондентът на вестник „Уолстрийт Джърнал” от София Шон Карни, под заглавието „Протестите в България прераснаха в насилие”, съобщава БТВ.


Материалът с днешна дата обхваща в кратка ретроспекция събитията от българската политическа и обществена действителност от предсрочните избори през май и изблика на народно недоволство, започнал преди 40 дни от противоречивото назначение на Делян Пеевски, до барикадите и сблъсъците между граждани и полиция около Народното събрание снощи.

В интервю за изданието премиерът Орешарски заявява, че не възнамерява да подава оставка. Според него протестите могат да продължат неопределено време, „докато са мирни и се въздържат от провокации”, като на полицията е заповядано да не се намесва.
 

„Уолстрийт Джърнал” обръща внимание, че „в отговор на критиките”, българският премиер е признал историческото наследство на корупция, замесващо „бизнес интереси с изпълнителната власт”, но според него никой не би могъл да разреши този проблем „за една нощ”. Изданието припомня визитата на европейския комисар по правосъдието и гражданските свободи Вивиан Рединг тази седмица, която на среща с българската общественост отново припомни официалната позиция на Европейската комисия, че „българските власти трябва да толерират нулева толерантност в борбата с корупцията”.
 

Кореспондентът на американския ежедневник обръща внимание, че исканията на протестиращите в София са насочени срещу „корумпирана съдебна система, политици, които толерират измами и съмнителни бизнес-лобита”. Някои от последните назначения дори предизвикаха обща реакция на посланиците на Франция и Германия, според които подобни „непрозрачни назначения” са единствено в интерес на корупцията и организираната престъпност.
 

„Когато говорим за качествата на назначените, аз също имам своите възражения” цитира изданието думите на премиера, който добавя, че парламентарната политика налага да се правят компромиси с партньорите. „Както знаете, понякога легендите побеждават реалността”, казва още той. „Тези назначения по никакъв начин не са по-различни от подобните, правени от предходните правителства” и тогава нямаше протести. БТВ съобщава още, че „Уолстрийт Джърнал” изтъква, че Пламен Орешарски е заявил отдадеността си на демократичните принципи, запазвайки страната на един и същи курс с ЕС и Запада.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 128| 5656 |18.07.2013 Орешарски: Какво да кажа за оставката на онези 200 000, които ме подкрепят . 54| 5279 |12.07.2013 Орешарски: Как да пусна „Тракия” без разрешение? . 35| 5198 |05.07.2013 Орешарски: Възможно е и да няма актуализация на бюджета, но... . 98| 5676 |02.07.2013 Орешарски: С такава обстановка не може да се свикне. Изнервено е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads