Реклама / Ads
32| 6769 |09.12.2013 НОВИНИ

Орешарски: Вместо да гръмне нашата икономика, гръмнаха редица други

.
Пламен Орешарски Източник: Булфото
Има всички предпоставки следващата година да има ръст на икономическото развитие. Съвременният свят е много динамичен и се променя много бързо. Това, което най-малко сме сменили досега, е общественото отношение към бизнеса, за което сме виновни всички. Докато всички останали чакаха да гръмне нашата икономика, редица други икономики гръмнаха.
 

Това заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с Българския Форум на бизнес лидерите, предаде Фокус.

„Издържа банковият сектор и редица други сектори. Днес, след 5 години на депресия или рецесия, очакваме следващата финансова година, по отношение на която аз и моите експерти имаме сравнително добри очаквания, има всички предпоставки това да е първата година на ръст на икономическото развитие. Всичко това зависи от нас.

Нашите основни цели са свързани със създаване на предпоставки за икономическо развитие. Монетарната система доказа, че може да бъде стабилна котва за макроикономическо развитие последните 15 години. Ще направим някои малки поправки продиктувани от Европейската комисия. По отношение на стабилността на фискалната позиция, България продължава да бъде сред първите по отношение на дефицит. Най-добрата политика гарантираща фискална стабилност е такава каквато гарантира растеж", обясни Орешарски.

"Опитваме се да подобрим административната рамка, като създаваме предпоставки за премахването на административните утежнения като разрешителни режими или текстове в закони. Предстои ни много работа, законодателната ни система е доста обременена във времето. От края на 90-те години до днес, повече говорехме и административните тежести се увеличаваха. Създали сме и вътрешен механизъм за оценка на въздействието", каза още премиерът.

"Направление, в което ще работим, е рязко подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но не за сметка на бизнеса. Намираме се в преходен период между двете финансови перспективи в рамките на Европейския съюз – приключваме стария период и настройваме плановете и документите за следващия програмен период. Ще направим всичко възможно - да стартираме всички оперативни програми през следващата година.

Ключовата ни цел през новия програмен период е подобряване конкурентоспособността на българския бизнес. Друга инициатива е насърчаването на инвестиционната активност, имаме много ключови проекти, по които работим с инвеститори. Ще преформулираме изцяло дейността на Банката за развитие, за да можем да подкрепим развитието на малкия и стартиращ бизнес", обясни Орешарски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 4840 |05.12.2013 Орешарски: Има основания за критики към мен . 8| 4967 |02.12.2013 Орешарски: Подкрепяме Косово за ЕС с позитивен и негативен опит . 16| 8068 |19.11.2013 Орешарски: Връщаме ДОД на хората с минимално заплащане . 8| 5062 |18.11.2013 Бракониери простреляха поп вместо прасе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads