Реклама / Ads

72| 5949 |20.05.2013

Орешарски: Заплашват ни огромни неусвоени еврофондове

.
Пламен Орешарски Източник: Булфото
Предложеният от левицата за кандидат-премиер Пламен Орешарски представи пред Националния съвет на БСП програмните си намерения, ако оглави кабинет с мандат на социалистите.

„На първо място са най-неотложните мерки, които трябва да бъдат предприети в следващите няколко месеца, до края на тази година. Това е период, в който бихме могли да бюджетираме някои от мерките, изискващи финансови ресурси, и средносрочен период в рамките на целия управленски мандат. Общото в мерките е стремежът ни да приложим нов модел на взаимодействие на държавата и бизнеса и държавата и гражданите", посочи Орешарски.

„Първият приоритет е укрепване на държавността", каза още той.

„Стоим пред заплахата за огромни неусвоени фондове. Имаме прекалено кратки срокове да актуализираме споразумението за партньорство с ЕС за следващите 7 години", заяви Пламен Орешарски.

По думите му - много е важна подкрепата на аграрния сектор. „Гледаме на него като един от източниците на растеж и на смекчаване на огромните проблеми с безработицата. Тя действително расте застрашително и е 13,8 процента. Ще трябват допълнителни мерки за справяне на безработицата", посочи той.

Други приоритети са насърчаване на конкурентноспособността и публичните финанси.
Друго направление е за повече социална солидарност, разширяване на системата за енергийно обновяване, промяна в политиката на ценообразуване на лекарствата, стъпки за последващо тяхно намаление, финансово подпомагане на семействата с деца, които ще бъдат първокласници тази есен.

За фирмите се предлагат съкратени срокове, отказ да се използват приходните агенции за силов натиск върху данъкоплатците, намаляване на държавните и ведомствени такси, особено за стартиращ бизнес.

„Трябват неотложни мерки за държавността, публично оповестяване за финансовото състояние на страната, нов тип парламентарен контрол, участие на министри в парламентарни комисии и задължителното им участие при приемането на законодателни мерки от тяхната компетентност", каза още Пламен Орешарски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Орешарски: Има хипотеза ГЕРБ да състави правителство 37| 7469 |13.05.2013 . Орешарски: България има нужда от успокояване на обществената и икономическа обстановка 9| 4236 |12.05.2013 . Пламен Орешарски: Край на силовите способи в икономиката, държавата да стане изряден платец 29| 5064 |04.05.2013 . Пламен Орешарски: Незабавно държавата да се разплати с бизнеса 27| 4889 |03.05.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ