Реклама / Ads
18| 5217 |28.10.2011 НОВИНИ

Осъден експерт спъна делото “Масларова

.
Eмилия Масларова
Делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова забуксува, след като на днешното съдебно заседание стана ясно, че вещото лице Олег Димов, участвал в съставянето на съдебно-икономическа експертиза по процеса през 2009, е изпратил молба до съда да бъде отведен, тъй като има забрана да практикува.
 

 

Оказа се, че Димов е осъден от Върховния касационен съд през миналата година заради съставянето на невярно заключение по едно от делата за “Софийски имоти”. Висшите магистрати са забранили Димов да се явява като вещо лице за две години. Така се наложи Софийският градски съд да го замени с друго вещо лице, което тепърва ще се запознава с материалите по делото.

 

След заседанието наблюдаващият прокурор по делото Калин Софиянски коментира, че не е запознат за какво точно е осъдено вещото лице. Въпреки това в съдебната зала, той обясни, че според него, няма пречка експертизата съставена от Олег Димов и още едно вещо лице да се вземе предвид в процеса, тъй като била изготвена през 2009 година, а присъдата на Димов влиза в сила през следващата година.

 

Друга експертиза по делото също е под въпрос, тъй като за по-малко от месец експертите ще трябва да се запознаят с над 100 тома доказателства и да подготвят заключенията си. Новите материали са изпратени от Министерството труда и на социалната политика. Защитниците на подсъдимите обаче смятат, че назначените вещи лица нямат професионалните квалификации, за да дадат експертно заключение, касаещо ремонта на сградата на МТСП в Стара Загора. „Това е все едно на кожен лекар да е възложено да направи хирургическа операция“, изтъкнаха адвокатите.

 

Като допълнителен аргумент адвокатите изтъкнаха и съмнения за предубеденост на експертите. Такъв извод се налагал от факта, че те са участвали в разпити на свидетели по време на досъдебното производство и са помагали на разследващите със специфични въпроси. Според адвокат Ина Лулчева експертите са вземали и становище по въпроса дали има извършено престъпление или не и това издавало тяхната пристрастност към обвинението.

 

Прокурор Калин Софиянски обаче възрази, че защитата тълкува изискванията за професионална квалификация на експертите “формалистично и глобалистично”. Софиянски уточни също, че участието на вещите лица в разпитите на свидетели се е случило преди да бъдат повдигнали обвинения на подсъдимите.

 

Масларова е подсъдима заедно с петимата души за това, че в периода от 6 ноември 2007 г. до 15 май 2009 г. са присвоили сумата от 11 038 405.55 лв. за строителна и ремонтна дейност на административната сграда на социалното министерство в Стара Загора. Заедно с бившата социална министърка на подсъдимата скамейка застанаха и семейният приятел Венцислав Драганов, бизнесменът Михаил Методиев, ексглавният секретар на социалното ведомство Иван Пенев, бившият й заместник Димитър Димитров и Росен Стефанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8982 |27.10.2011 Експерти: Организационният хаос е вратичка за всички нарушения . 1| 5083 |21.10.2011 Делото “Соло” в задънена улица . 8| 6985 |14.10.2011 Експерти ще нищят проблема “киберпрестъпност” . 14| 5137 |12.10.2011 Пореден фалстарт на делото “Мургина”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads