Реклама / Ads
4| 4011 |10.06.2019 НОВИНИ

Осъдиха директор на държавната агенция по рибарство на година затвор

.
Специализираният наказателен съд е наложил наказание от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок на бившия изпълнителен директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Янчо Янев за длъжностно престъпление, съобщават не от съда, а от прокуратурата.
 

Според съобщението той е признат за виновен по обвинителeн акт на Софийската градска прокуратура в това, че е нарушил задълженията си като лице, заемащо отговорно обществено положение. Според обвинението той бил "издал заповед, с която включил в разпределението на допълнителната квота за улов на калкан за 2014 г. на риболовен кораб, собственост на фирма, без да са налице законови предпоставки за това (напр. наличие на GPS-оборудване на плавателния съд)". По този начин той предоставил възможност на дружеството да получи Специално разрешение за улов на калкан за 2014 г. (впоследствие и за 2015 г.), с което набавил за фирмата и друга облага - осигурил формалното покриване на критериите по Националната схема за извеждане от експлоатация на кораби от Българския черноморски риболовен флот при 100 процента обезщетяване на собственика, твърди още прокуратурата.

 

По същото дело служител на ИАРА в Бургас пък бил осъден да плати глоба за това, че съставил 4 документа от името на управителя на въпросната фирма, сред които заявление за издаване на специално разрешение за улов на калкан в Черно море през 2014 г декларация, че дружеството няма задължения към ИАРА по влезли в сила наказателни постановления, че корабът на дружеството не е извършвал незаконен улов, няма нарушения по европейския Регламент, че е оборудван с апаратура за проследяване от от системата за наблюдение на ИАРА.

 

Европейският съюз поддържа строго определени квоти за улов на калкан в Черно море. За безболезненото въвеждане и поддържане на тази мярка, ЕС предоставя обезщетение под формата на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ на всяко дружество, което прекрати улова на калкан и нареже на скрап специлизирания си за това кораб. 85 на сто от стойността на изведения от употреба плавателен съд собственикът получава по Оперативната програма, а останалите 15 на сто - от държавния бюджет. За да бъдат изплатени средствата, въпросният кораб трябва да отговаря на различни условия, в т.ч. поне 2 години да е имал разрешение за улов на калкан, да е излизал за риба в морето поне 15 пъти годишно и др., разказва прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4288 |10.06.2019 Осъдиха на затвор бившия шеф на Агенцията по рибарство Янчо Янев . 0| 4028 |05.06.2019 Д-р Дечев: Директори на болници пренасочват средства и страдат пациенти . 0| 3687 |04.06.2019 Президентът сезира КС за Закона за държавната собственост . 0| 3824 |30.05.2019 Осъдиха даскалица на 5 бона, защото насинила дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads