Реклама / Ads
0| 4858 |13.04.2016 НОВИНИ

Осъдиха Добрич да заплати автомобил, пропаднал в шахта

.
Шахта-убиец
Община Добрич е осъдена да плати на гражданин стойността на лекия му автомобил в размер на 3500 лева за това, че колата е пропаднала в необезопасена канализационна шахта. От общинската хазна трябва да се заплатят на М.С.К. разноските по делото в размер общо на 980 лева.
 
М.С.К. е подал жалба за това, че през февруари миналата година синът му карал колата му със скорост 40 км в час, когато автомобилът е преминал през шахта на канализационната градска мрежа. Поради необезопасяването й колата пропаднала в нея със задната си лява гума. В резултат на това водачът е загубил контрол над колата и тя се е ударила в крайпътно дърво, намиращо се в непосредствена близост до шахтата. Това довело до щети по автомобила – деформация на преден калник, счупена декоративна решетка под преден капак, повреден и деформиран радиатор, счупен ляв фар с мигач и фар за мъгла, имало е деформации и по предното окачване, деформирана задна лява джанта и задна лява гума, изкривен заден мост, вероятен теч на гориво и повредена горивна система, увредено арматурно табло, счупен контактен ключ.

Шофьорът обяснил, че изведнъж, докато управлявал колата с около 40 км/ч през деня, при добро време, усетил силен удар откъм задната гума на автомобила, шум, отскок. Колата поднесла, водачът загубил контрол и автомобилът се блъснал в крайпътно дърво, отстрани на пътя. С. К. излязъл от колата и видял, че на пътното платно има шахта и капакът й бил полуотворен. Знаел за наличието на тази шахта, много пъти е минавал с колата по въпросната улица и не е предполагал, че шахтата не е обезопасена, че при преминаване на автомобила през нея, капакът й ще поддаде и ще се размести. Още повече, че е нямало поставени сигнали на пътя – конуси, или др., които да обозначават препятствие на пътното платно и шахтата да трябва да се заобиколи. Минута след като шофьорът слязъл от колата, дошъл и полицейски патрул, който огледал мястото. Водачът твърди, че много се изплашил.

Собственикът на колата твърди, че пазарната й стойност към датата на произшествието, е била 3500 лева, а възстановяването му след пътния инцидент и бъдещата му експлоатация било невъзможно и икономически неоправдано. Вредите били причинени от необезопасената шахта, която се намирала на пътното платно, чиито собственик, според ЗМСМА, е Община Добрич. Съгласно този закон с влизането му в сила, в собственост на общините преминавали улиците, булевардите, площадите, обществените паркинги в селищата и зелените площи за обществено ползване, водоснабдителната и канализационна система.

От Община Добрич твърдят, че искът неправилно е заведен и срещу общината, тъй като капакът на канализационна шахта” е собственост на „ВиК” ЕООД. Съдът приема, че Общината не е изпълнила задълженията си да осигури необходимите условия за непрекъснато и безопасно движение през цялата година, което безспорно е в причинна връзка с настъпилия пътен инцидент, при който са причинени повреди на лекия автомобила. Наличието на необезопасена шахта на пътното платно представлява неосигуряване на условия за безопасно движение по пътищата, съответно неизпълнение на задълженията на общината на Закона за пътищата, посочва още съдът
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4139 |12.04.2016 Почернени родители осъдиха МЗ за 100 000 лв. . 0| 4715 |11.04.2016 Родители осъдиха здравното министерство и Фонда за лечение на деца . 0| 8447 |08.04.2016 ФРОГОКО: Осъдиха МЗХ заради зам. министър Грудев . 0| 4736 |01.04.2016 Заплатите във ВСС - вдигнати или да?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads