Реклама / Ads
7| 6362 |26.01.2010 НОВИНИ

Осъдиха ятак на Доган за укрити данъци

.
Сараят в Рибарица
Арбен Хавальов беше признат за виновен за водене на счетоводство с невярно съдържание и за документна измама. Той ще трябва да плати и 10 000 лв. глоба, съобщи Bulgaria News.
 

Условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок постанови Пернишкият окръжен съд на известния като съсобственик на луксозния хотел „Каса Домини” в Рибарица Арбен Хавальов.
Бизнесменът е обвинен за укриване на данъчни задължения в особено големи размери - 450 097,41 лв., и за използване на две имена за деянията си.

Хавальов беше признат за виновен за водене на счетоводство с невярно съдържание и за документна измама. Той ще трябва да плати и 10 000 лв. глоба.

Досъдебното производство започна през 2003 година. През декември 2004 г. наказателното производство е спряно. Делото влезе отново в съда през 2008 година. Прокуратурата е констатирала общо 296 фиктивни сделки. Предметът на фалшивите сделки, чрез които е източван ДДС, е от продажба на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища.
Хавальов регистрирал в Пловдивския окръжен съд през 2000 г. фирма-фантом на едноличен търговец на името на Антон Белев. Като лични данни на Белев били посочени ЕГН на столичанина Явор Миланов, останалите пък били взети от граждански паспорт на Димитър Манолов, също от София. И двамата били изгубили личните си документи. Фирмата била именувана "РАС-Антон Белев". Бил посочен и несъществуващ адрес на управление.
В хода на делото обвинената в съучастие Анна Стойнева се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата. Така получи присъда една година, условно и глоба от 2500 лева.

Собствеността на хотела „Каза Домини” се разследваше и от парламентарната комисия „Антимафия” в предишния парламент.

Тя беше сезирана от ДСБ за пет имота, за които се твърди, че са собственост на Доган. Според предоставената на депутатите справка от службата по вписванията в Тетевен теренът, на който е построен хотелът, е продаден през 2004 г. от Илвие и Сефадин Имамови на Стела Петрова Стоянова - едноличен собственик на „КАИН ИХ” ЕООД, след промяна – „Роял билдингс” ООД.
Проверка в информационната система ДАКСИ показва, че 80% от собствеността на „Роял билдингс” ООД е на „Боила студиос”, в която управляващ е Арбен Хавальов, собственик е Илвие Имамова, а Стела Стоянова е в управителния съвет.
Допълнително масло в огъня наляха тогава депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев, които поискаха Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС), прокуратурата и Националната агенция за приходите (НАП) да проверят

каква е връзката между уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков и Арбен Хавальов.

Според тях Хавальов използва името Антон Драгомиров Белев, чрез което е извършил тежки данъчни и документни престъпления. Хавальов-Белев е източил над 600 хил. лв. ДДС чрез повече от 200 фалшиви фактури, името му е в списъка с некоректни длъжници на НАП със задължение от над 2.6 млн. лв., както и в списъка на Агенция „Митници” за некоректни вносители, твърдяха Янев и Абаджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6249 |11.01.2010 Доган проветри ДПС . 33| 7162 |26.12.2009 Доган не почете 25 г. от началото на протестите срещу възродителния процес . 14| 5070 |14.12.2009 Доган тества ГЕРБ, да му мислят? . 32| 5548 |12.12.2009 Доган остава баща на рожбите си в ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads