Реклама / Ads
2| 5248 |04.01.2011 НОВИНИ

Осъдиха обвинението за нарушаванe правото на ЕС

.
Пловдивският окръжен съд осъди прокуратурата да плати 1000 лева обезщетение на ливански гражданин заради забрана да напуска страната, наложена в противоречие с правото на ЕС, пише mediapool.
 

Според адвоката по делото Катина Бончева с това решение пловдивският съд разчупва рамките на българския закон за отговорността на държавата и дава възможност да се водят дела дори и срещу Народното събрание за закони, противоречащи на европейското право, както и срещу съда за негови решения, нарушаващи нормите на ЕС.

Казусът възниква през 2007 година, когато на чужденеца със статут на постоянно пребиваващ в страната, е наложена рестрикция за преминаване на границата. Поводът за това е, че срещу него се води дознание от полицията за използване на чужда търговска марка без разрешение. Това е леко престъпление (полагаем затвор под 5 г., бел. ред.) и законът не предвижда възможност за налагане на подобна тежка мярка.

Близо 3 месеца след налагането на мярката съдът я отменя като незаконосъобразна, но потърпевшият решава да търси правата си по съдебен ред.

В крайна сметка през декември 2010 година съдът заявява, че прокуратурата е нарушила общностното право на ЕС и трябва да плати обезщетение. Според европейската конституция всеки гражданин на съюза има право свободно да се движи и да пребивава на територията на държавите-членки, при спазване на предвидените в договора за ЕС условия.

Ливанският гражданин е със статут на постоянно пребиваващ в страната и поради тази причина се ползва с всички права и задължения на български гражданин, включително и по отношение на общностното право.

Случаят е прецедент, защото държавната институция е намерена за виновна за директно нарушение на правото на ЕС, както и заради санкцията, наложена още преди приключването на делото срещу ливанеца. Българският Закон за отговорността на държавата и общините за вреди не предвижда възможност прокуратурата да бъде съдена преди приключването на наказателното производство.

Поради тази причина защитникът на ищеца адвокат Катина Бончева, съдружник в Адвокатско дружество "Екимджиев, Бончева и Черничерска", завежда делото за директно нарушение на правото на ЕС.

"Решението на Пловдивския апелативен съд все още не е влязло в сила. Въпреки това то е изключително значимо, като "прецедент", илюстриращ възможността да се търси обезщетение за вреди, причинени от държавата, винаги, когато има нарушения на общностното право, за които националният закон не предвижда отговорност", коментира адвокат Бончева, цитирана от "Правен свят".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5359 |29.12.2010 Обвинението иска 10 отговора за мъртвото бебе в Горна Оряховица . 2| 6305 |22.12.2010 Пропуски на обвинението блокира делото срещу "Наглите" . 2| 4974 |13.12.2010 Осъдиха двама източвали 300 хил.лв от Комисията по бедствията . 0| 6113 |05.12.2010 Обвинението вади нови документи за потъналия "Илинден"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads